Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Bátran költekeznek az amerikaiak

A vártnál erősebb ütemben emelkedtek az amerikai fogyasztók kiadásai augusztusban. A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy az amerikai gazdaság több mint kétharmadát lefedő fogyasztói kiadások havi összevetésben 0,8 százalékkal emelkedtek, meghaladva az elemzők által várt 0,6 százalékos növekedést – adta hírül a távirati iroda.

A júliusi adatot a felülvizsgálat során 0,3 százalékos emelkedésről 0,1 százalékos csökkenésre módosították, ami viszont alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy a harmadik negyedévben lassult a gazdasági növekedés, mivel a koronavírus-járvány újabb fellángolása visszafogta a szolgáltatások iránti keresletet.

A személyi jövedelmek enyhén, 0,2 százalékkal, 35,5 milliárd dollárral nőttek augusztusban. Elemzők 0,3 százalékos növekedést vártak a júliusi 1,1 százalékos emelkedés után. A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 0,5 százalékkal nőttek augusztusban, míg júliusban 1,1 százalékkal. A megtakarítási ráta a júliusi 10,1 százalékról 9,4 százalékra csúszott le augusztusban.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe – a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása – éves összevetésben 4,3 százalékra gyorsult augusztusban, messze meghaladja a 2 százalékos inflációs célszámot. Elemzők 3,9 százalékra számítottak a júliusi 4,2 százalék után. Havi összevetésben 0,4 százalékkal emelkedett a személyes fogyasztási kiadások árindexe, csakúgy, mint júliusban. Elemzők is 0,4 százalékra számítottak.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index havi szinten 0,3 százalékkal nőtt, éppúgy, mint júliusban. Éves összevetésben a maginfláció 3,6 rúgott mindhárom nyári hónapban. A fogyasztói kiadások a második negyedévben 12,0 százalékos évesített ütemmel nőttek. A harmadik negyedévben nagy valószínűséggel jelentősen csökkentek, de az év hátralévő részében valószínűleg ismét emelkednek, mivel a koronavírus-járvány negyedik hulláma leszálló ágba került, így újra megugrott a kereslet az utazások és más, közeli fizikai kapcsolatot igényló szolgáltatások iránt.

A gazdasági növekedés minden valószínűség szerint tetőzött a második negyedévben, amikor is a hazai össztermék 6,7 százalékos évesített ütemmel nőtt, és értéke meghaladta a járvány előtti szintet. A harmadik negyedévre bőven 5,0 százalék alá várják a GDP-növekedés ütemét. A magas infláció miatt a Federal Reserve már novemberben elkezdheti a járvány miatt meghirdetett masszív eszközvásárlási program kivezetését, és az eddig vártnál korábban indíthatja el a kamatemelési ciklust.