Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

A Warren Buffett-varázs

Május elsejét, a munka ünnepét, többek között a Berkshire Hathaway (BRK.A) éves főrészvényesi gyűlésével töltötte a világhírű befektető. Egyebek mellett szó volt a kriptovaluta-láztól kezdve, a SPAC vállalatok térhódításán át, egészen a Robinhood befektetőkig mindenről. Idén a szokásoktól eltérően, Los Angelesben került sor az esemény megrendezésére. 

Nem kímélték a divatos befektetéseket

Buffet régi harcostársával, Charlie Mungerrel közösen vitatta meg a befektetési világ aktuális kérdéseit. Alapvetően negatív véleményt fogalmaztak meg a Robinhood retail befektetőiről, mondván a jutalékmentes kereskedés csak a spekulációt hajtja fel. A sokak számára elérhető kereskedési platformot Munger vörös lepelként aposztrofálta, amelyet a bika előtt lengetnek a platformon kereskedők. Buffet később árnyalta a képet, mondván mindenképp jelentős vállalatként tekint a Robinhood-ra, és kíváncsian várja a közelgő IPO-t. 

A kriptovalutákról is radikálisabb álláspontot foglalt el Munger. Nem tartja jó dolognak, hogy bűnözők által előszeretettel használt valutákat sztárolnak, és a jelenséget egyenesen undorítónak és a civilizáció érdekeivel ellentétesnek titulálta. Buffet volt ezúttal is a mérsékeltebb, aki légből kapott fejlesztéseknek tekinti a bányászható valutákat. A SPAC mániát röviden bírálták, feltételezve, hogy az ilyen jellegű összeolvadások nem tarthatóak fent örökké.

Talpra állt, és a csúcsra tört BRK.B – www.investing.com

A szombati napon mindemellett az első negyedéves jelentését is közzétette Berkshire Hathaway, amelyben impozáns adatokat közöltek. A Q1-es nettó bevétel 64,6 milliárd dollár volt, amelyhez 11,71 milliárdos nettó nyereség társult. A cég egyébiránt 6,6 milliárd dolláros részvény visszavásárlásba kezdett, amely követi a 2020-as rekordnak számító 24,7 milliárdos, egész éves értéket. A visszavásárlásoknak köszönhetően a cég “B” részvényei 18%-ot emelkedtek idén. Ez jócskán hozzájárult a nettó árbevétel vártnál jobb mértékéhez, ugyanis elemzők 2,53 dolláros bevétel prognosztizáltak “B” részvényenként, és mindemellett 63,5 milliárdos nettó árbevételt vártak. A befektetők többsége valószínűleg azért preferálta a BRK.B papírokat, mivel alacsonyabb áruk mellett, részei az S&P 500 indexnek is. Március 10-én rekordmagas részvényárfolyam után fordulós gyertya volt megfigyelhető, amely a mozgóátlagot is átvitte, de a korrekciót követően szépen teljesített a Berkshire “B” papírja. 

Elmondható tehát, hogy a Warren Buffet-varázs továbbra is tart, és habár elismerte, hogy hiba volt tavaly az Apple részvények egy részétől megszabadulni, összességében elégedetten tekint vissza az elmúlt időszakra. 

(www.cnbc.com/2021/05/01/berkshire-hathaway-meeting-live-updates.html)