2024 április 22

Ugye nem lepődtél meg, ezért kaszált nagyot a gigabank?

Rekordnagyságú adózás előtti nyereséggel zárta a tavalyi évet a brit HSBC Holdings Plc., ami azonban így is elmaradt az elemzők által várttól.

A magasabb kamatlábak miatt megugrott bevételnövekedést részben ellensúlyozta egy 3 milliárd dolláros értékvesztés. A Bank of Communications kínai bankban fennálló részesedése alapján.
A londoni központú, 160 milliárd dolláros piaci értékű bank szerdán azt közölte, hogy az adózás előtti nyeresége 30,3 milliárd dollár volt tavaly. 78 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi 17,5 milliárd dollárnál. Ez is elmaradt a szakértők várakozásának az átlagában szereplő 34,1 milliárd dollártól. Az HSBC szerint a költségek 6 százalékkal nőttek 2023-ban. Ami meghaladta a becsültet az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kivetett banki illetékek vártnál erőteljesebb hatása miatt. Az HSBC azt közölte, hogy bónuszalapja 3,8 milliárd dollárra nőtt az előző évi 3,4 milliárd dollárról, ami a javuló teljesítményt tükrözi, egyben bevezet egy új bérezési rendszert a felső- és középvezetők számára. Noel Quinn vezérigazgató tavalyi javadalmazása megduplázódott, 10,6 millió dollárra nőtt az előző évi 5,6 millió dollárhoz képest. A bank a tavalyi eredménye alapján 2008 óta legmagasabb osztalékot fizeti részvényeseinek – ismertette a távirati iroda.