2024 július 20

Megvan a davosi világgazdasági fórum új időpontja

A fórumot eredetileg január 17-21. közötti időpontra tervezték, de a koronavírus új változata, az omikron gyors terjedése miatt elhalasztották azt. A fórum résztvevői a világjárvány utáni gazdasági helyreállításról, a klímaváltozásról, a munkakörülmények javításáról és a negyedik ipari forradalom technológiáinak alkalmazásáról vitatkoznak majd májusban.

A Világgazdasági Fórum éves találkozóit rendre januárban Davosban szokták megtartani, ez alól csak a 2002-ben New Yorkban megrendezett tanácskozás volt kivétel. A szervezők akkor a találkozó helyszínének megváltoztatásával fejezték ki az amerikai város iránti szolidaritásukat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt. A koronavírus-járvány miatt a tavalyi, sorrendben 51. tanácskozást már másodszor online tartották meg januárban. Akkor még arról volt szó, hogy májusban Szingapúrban már személyes csúcstalálkozó lehet, de ezt később lefújták a járvány miatt.

A davosi tanácskozást egy azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum (WEF) szervezi. Az elmúlt két évben tartott virtuális találkozók után végre újra személyesen kell hogy találkozzanak a politika, az üzleti élet és a civil társadalom vezetői – közölte Klaus Schwab. A WEF alapítója és vezetője szerint „meg kell teremtenünk a bizalom légkörét, aminek révén felgyorsíthatjuk az együttes fellépést, és kezelni tudjuk az előttünk álló számos kihívást.”