2023 január 27

Kína, Amerika, Covid és Apple – mi mozgatja a piacokat

Kína a riasztó kereskedelmi visszaesés után egyre távolabb kerül a zéró-covidtól

A kínai kereskedelmi adatok rávilágítottak arra, hogy Peking miért akar hirtelen annyira lazítani a Zero-COVID stratégiáján.

Az export novemberben 8,7%-kal csökkent éves szinten, ami a legnagyobb visszaesés 2020 márciusa óta, míg az import még ennél is meredekebb, 10,6%-os csökkenést mutatott. Mindkét adat jelentősen gyengébb volt az elemzői előrejelzéseknél. A számokat nagyban befolyásolta a COVID-19 új hulláma okozta zavar, de a globális kereslet erőteljes visszaesése is, ami olyan mutatókban is megmutatkozik, mint a szállítási díjak, amelyek mostanra 50%-kal elmaradtak a csúcsértéktől.

A kormány szerdán újabb 10 pontos tervezetet jelentett be a korlátozások enyhítésére, amely korlátozza a helyi kormányzati tisztviselők azon lehetőségét, hogy önkényesen lezárják az üzleteket és a lakónegyedeket, valamint tovább lazítja a nyilvános helyekre való belépéshez szükséges tesztelési követelményeket.

Kanada 50 bázispontos emelést tervez, de mások már elérhették a csúcsrátát; az amerikai termelékenységi adatok a fókuszban

Miközben az amerikai piac a Fed magasabb végkamatlába miatt aggódik, máshol a központi bankok kezdik levenni a lábukat a fékről.

Brazília és Lengyelország, amelyek mindketten korábban kezdték meg a monetáris politika szigorítását, mint a Federal Reserve, várhatóan 13,75%-on, illetve 6,75%-on tartják az irányadó kamatlábat. Egy másik korai eszmélő, az ausztrál jegybank kedden szerény 25 bázisponttal emelte kamatlábát.

Ezzel szemben a fejlett piacok későbbi szereplői még mindig erősen szigorító üzemmódban vannak. A Bank of Canada várhatóan folytatja a kamatemelést, és 50 bázisponttal 4,25%-ra emeli az irányadó kamatlábat.

Az Egyesült Államokban később az egységnyi munkaerőköltségre és a termelékenységre vonatkozó negyedéves adatok a szokásosnál nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot, miután a novemberi munkaerő-piaci jelentés rávilágított a munkaerőpiac kínálati oldali problémáira

Az Apple két fronton is küzd

A kínai export visszaesésének egyik legnagyobb tényezője az Apple iPhone-beszállítója, a Foxconn hatalmas gyárkomplexumának múlt heti zsengcsoui üzemzavara volt.

Norio Nakajima, az Apple kulcsfontosságú beszállítójának, a Murata Manufacturingnek az elnöke szerdán a Bloombergnek elmondta, hogy a megrendelések további lefelé irányuló felülvizsgálatára számít, a fő kockázatot pedig az amerikai fogyasztók jelentik.

Emellett a Bloomberg beszámolója szerint, a vállalat egy évvel, 2026-ra tolta el elektromos autójának előzetes bevezetési dátumát, miután arra a következtetésre jutott, hogy a meglévő technológia nem teszi lehetővé a teljesen autonóm vezetést.

A vállalat számára több pozitív hír is érkezett, mivel fő chipbeszállítója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing közölte, hogy megháromszorozza a tervezett arizonai beruházását, ami végső soron csökkentheti az Apple függőségét a Kínában és Tajvanon gyártott chipektől.

Elveszíti 2022-es nyereségét az olaj, miközben Xi Rijádba érkezik

A nyersolaj ára nullázta idei nyereségét a kínai kereskedelmi adatokra reagálva, amelyek felerősítették azokat a félelmeket, hogy az USA jövőre recesszióba vezeti a világot.

Az amerikai nyersolaj határidős jegyzése az éjszaka folyamán hordónként 73,81 dollárig süllyedt, míg a Brent 79,03 dollárt ért el hordónként, mielőtt az európai kereskedésben kissé helyreállt.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán érkezik Rijádba, hogy tárgyalásokat folytasson Szaúd-Arábiával és más öböl menti országokkal, ami hatással lehet az OPEC kitermelési terveire. Az Egyesült Államokban eközben a kormányzati nyersolajkészlet-adatok várhatóan újabb jelentős, 3,3 millió hordós csökkenést mutatnak a múlt héten, bár ez nem nagy visszaesés az előző heti 12,6 millió hordóhoz képest.

Forrás: investing.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!