Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Jerome Powell: egy ideig még emelkedhet az infláció

Júniusban a piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, mivel a koronavírus-járvány után újrainduló gazdaság kínálata továbbra sem tud lépést tartani a kereslet fellendülésével.

A fogyasztói árak 5,4 százalékkal nőttek éves összevetésben; ez a legmagasabb érték 2008 augusztusa óta. Havi összehasonlításban számolva a fogyasztói árak a legnagyobb ütemben, 0,9 százalékkal nőttek 2008 júniusa óta – ismertette a távirati iroda.

A Fed-elnök írásos jelentéséről szakértők azt mondták, hogy Jerome Powell most nem használta azt a három hete a képviselőház egyik bizottsága előtt elhangozott fordulatát, miszerint „az infláció visszaesik a Fed kétszázalékos inflációs célszintjére”.

Jerome Powell közölte, hogy az amerikai gazdaság „még mindig távol áll” attól a szinttől, amelyet a Fed döntéshozói látni akarnak, azelőtt, hogy megkezdődik a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási program lassítása. Ennek a programnak az a célja, hogy alacsonyan tartsa a hosszútávú hitelek kamatát, és ezzel élénkítse a hitelfelvételt és a költekezést.