2024 február 28

Izrael-Hamász háború – Keserű véget ért a túszdráma

Döbbenetes tragédiaként élhették meg az elmúlt napokat a Hamász által fogva tartott túszok. A reményvesztettség átitatja a túszok és hozzátartozóik mindennapjait, miközben Izrael és a Hamász között megint csak nem sikerült megegyezésre jutni. Rengeteg ember élete forog kockán most, és a harcban álló felek közti békére a vasárnapi döntést követően még az eddigieknél is kisebb a remény. A túszokon kívül a gázai lakosság is már nagyon szenved, és minden nap „földi poklot” élnek át. A helyzet folyamatosan romlik, és már több, mint 25 ezer ember halt meg Gázában az izraeli offenzíva kezdete óta.

Hamász – Nincs alku, Izrael bekeményít

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász fegyvereseinek vasárnap tett javaslatát a negyedik hónapja húzódó gázai háború befejezésére. A Hamász felügyelete alatt álló túszok szabadon bocsátásáért cserébe a terrorszervezet a háború lezárását, az izraeli erők kivonását Gázából, valamint az összes gyilkos szabadon bocsátását követeli. Izrael ebbe nem ment bele, és az ajánlatot akkor elutasították. A Hamász egyik tisztviselője, elmondta a Reutersnek, hogy az izraeli miniszterelnök döntése miatt elveszett az esély az izraeli foglyok visszatérésére.

November végén az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével létrejött megállapodás keretében a Hamász fegyveresei által október 7-én Gázába hurcolt mintegy 240 túsz közül több, mint 100-at szabadon engedtek, az izraeli börtönökben tartott 240 palesztin szabadon bocsátásáért cserébe. Amióta ez a túszjátszma véget ért, Netanjáhúra egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy a többi túszt is kiszabadítsa.

Háború – az eddigi pusztítás számokban

Három hónappal ezelőtt Netanjáhú megígérte, hogy felszámolja az említett terrorszervezetet, miután azok október 7-én pusztító csapást mértek Izrael déli részére, és megöltek mintegy 1200 embert. A pusztítás mértéke jelentősen megnőtt a Gázai övezetben, és azóta csak fokozódott. A Hamász által működtetett egészségügyi minisztérium szerint több, mint 25 ezer embert öltek meg azóta Gázában. Csak vasárnap 178-an haltak meg, feljegyezve ezzel a háború eddigi egyik legszörnyűbb napját.

Címlapkép forrása: Shutterstock