2024 február 28

Hatalmas nyomás alatt Izrael – Mattot adott a Hamász?

Tovább folytatódik a keserves túszdráma. Most az eddig reményvesztett túszok előtt egy újabb fénysugár csillanhat meg. Eddig a Hamász túl sokat kért a fogva tartott túszokért, és Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök elutasította az ajánlatot. A negyedik hónapja húzódó gázai háború befejezésére most viszont újabb kísérletet tettek, ezúttal Párizsban, ahol újabb tárgyalás zajlott le az üggyel kapcsolatban. Hétfőn megismerhettük a Gázai övezetben fogva tartott 130 izraeli túsz szabadon engedésének feltételeit is. A helyzet folyamatosan romlik, és már több, mint 25 ezer ember halt meg Gázában az izraeli offenzíva kezdete óta. Vajon ezúttal sikerül megtalálni az aranyközéputat, vagy ezek a tárgyalások is keserűen érnek véget?

Hamász – időt akar nyerni, vajon Izrael beadja a derekát?

Az egy hete tartott tárgyalások során a Hamász a felügyelete alatt álló túszok szabadon bocsátásáért cserébe a háború lezárását és az izraeli erők kivonását követelte Gázából. Benjámín Netanjáhú ezt határozottan elutasította. Mostanra viszont változtak a feltételek, és úgy tűnik a Hamász fontolóra veszi az új ajánlatot. Már lassan négy hónapja, hogy Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök megígérte, hogy felszámolja a Hamász terrorszervezetet. A cél elérése viszont most tovább húzódhat. Bár több elemző szerint is csak idő kérdése az izraeli győzelem, a Hamász a túszok segítségével most egy hosszabb tűzszünetet harcolhat ki magának. Hatalmas belső nyomás nehezedik az izraeli kormányra, hogy szerezze vissza az állampolgárait. Ez pedig egyenesen a Hamász kezére játszik, amely időt akar nyerni.

Párizsban William Burns, a CIA igazgatója David Barneával, az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetőjével, valamint Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnökkel és Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével tárgyaltak – írta az Infostart. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a Hamász elengedné a foglyok egy részét, amiért cserébe Izrael két hónapra felfüggesztené katonai hadműveletét Gázában.

Mohammad Nazzal szerint a csoport át fogja tanulmányozni a párizsi tárgyalásokon kidolgozott javaslatot. Mivel azonban a háborúban álló felek nem tárgyalnak egymással, ezért a döntés előtt megbeszélést tartanak majd az egyiptomi és a katari közvetítőkkel is Kairóban. Kérdéses, hogy Izrael félre tudja-e majd tenni a terrorszervezet felszámolásáról szóló tervét. Viszont a kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, és az izraeli emberek jelentős része elégedetlen a Netanjáhú-kabinet fellépéseivel. Vajon ez lehet a kulcs egy újabb tűzszüneti megállapodáshoz?

Címlapkép forrása: Shutterstock