2024 július 22

Gyorsult az infláció Kanadában

Kanadában a fogyasztói árak éves növekedési üteme az elemzők által várt lassulás helyett gyorsult májusban.

A kanadai statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint az egy évre visszatekintő infláció az elemzők által várt lassulás, 2,6 százalék helyett 2,9 százalékra gyorsult májusban az előző havi, 2021 márciusa óta a legalacsonyabb szintet jelentő 2,7 százalékról. Az éves infláció gyorsulása egyebek mellett a szállítási szolgáltatások és az élelmiszerek növekvő mértékű drágulásának köszönhető. Havi bázison a fogyasztói árindex 0,6 százalékkal emelkedett, miután egy hónappal korábban, áprilisban 0,5 százalékkal nőtt.

Elemzők kisebb mértékű, 0,3 százalékos havi emelkedésre számítottak májusra. A gyakran volatilis élelmiszer-, energia- és jelzáloghitel-kamatköltségeket nem tartalmazó éves maginfláció májusban 1,8 százalékra gyorsult az előző havi, 2021 márciusa óta a legalacsonyabb 1,6 százalékról. A kanadai jegybank inflációs célja 2 százalék.

A Bank of Canada (BoC) előrejelzése szerint az infláció 3 százalék közelében marad az idei év első felében, majd az év második felében 2,5 százalék alá csökken. A kanadai jegybank tavaly júliusban 22 éves csúcsra, 5,0 százalékra emelte az irányadó kamatlábat az infláció elleni küzdelem részeként, a júliusi volt 2022 márciusa óta a tizedik emelés. A Bank of Canada az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, évi 4,75 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát június 5-én, több mint négy év után először vitte lejjebb a kamatszintet, elsőként a G7 országok központi bankjai közül.

A Bank of Canada következő kamatdöntése július 24-én esedékes. A májusi inflációs adatok közzétételét követően a piaci várakozások alapján a korábbi 65 százalékról nagyjából 54 százalékra csökkent a júliusi kamatvágás esélye.