2024 július 17

Nem igazán feldobott a német fogyasztók hangulata

Az elemzők által várt javulás helyett romlott a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júliusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.

A júliusi mutató mínusz 21,8 pontra gyengült a júniusi, több mint két éve, 2022 áprilisa óta a legmagasabb értéknek számító mínusz 20,9 pontról. A mutató júliusi romlása az index négy hónapja tartó javulásának vetett véget. Az elemzők véleményének átlagában javuló index, mínusz 19,4 pont szerepelt júliusra. Egy éve júliusban a mutató borúlátóbb fogyasztói hangulatot tükrözött, mínusz 25,2 ponton állt – ismertette a távirati iroda.

A fogyasztók következő 12 hónapra vonatkozó konjunktúra várakozásának mutatószáma 2,5 pontra süllyedt a júniusi 9,8 pontról, a lakosság jövedelmi várakozásait tükröző mérőszám a júniusi, két és fél éves csúcsnak számító 12,5 pontról, 8,2 pontra hanyatlott, a költekezési hajlandóságot jelző mutató pedig mínusz 13 pontra romlott a júniusi mínusz 12,3 pontról. A GfK nulla feletti mutatója a lakossági fogyasztás éves szintű növekedését, nulla alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.