2024 július 25

Heti hat nap munka, van, ahol hamarosan bevezetik

A görög munkaadók hamarosan heti hat napot kínálhatnak munkavállalóiknak a jelenlegi öt helyett.

A munkavállalóknak is megérheti az ajánlat: a friss törvény szerint 40 százalékkal több fizetést kapnak a hatodik munkanapra, ha ez vasárnap és ünnepnap, akkor még 115 százalék is járhat. Ez azt jelenti, hogy a görögök a jövőben többet dolgozhatnak, mint eddig. Ők vállalhatják a legtöbb heti munkaórát az EU-n belül.

A tervezett többletfizetések ellenére a szakszervezetek kizsákmányolásként bírálják a törvényt, Adonis Georgiadis munkaügyi miniszter azonban tántoríthatatlan. „Mivel nagy a munkaerőhiány, különösen az iparban, túlórában dolgoztatnak, amit gyakran illegálisan fizetnek ki” – érvelt. a törvény parlamenti vitáján. Az új szabályozással viszont mindenkinek joga lenne a külön fizetett külön megbízásokhoz, és megszűnne a feketemunka.

Vendég- és idénymunkásokat keresnek

A szakképzett munkaerő hiánya Görögországban elsősorban az ország 2010-től 2018-ig tartó súlyos pénzügyi válságának tudható be. Ekkor az ország a csőd szélén állt, és több százezer jól képzett fiatal távozott külföldre szerencsét próbálni. Görögország a mai napig nem tért magához ebből az agyelszívásból, pedig a gazdaság javul.

A munkaerőhiány a jelenleg tizenegy százalék körüli munkanélküliségi ráta ellenére nemcsak az iparvállalatokat és az informatikai szektort, hanem mindenekelőtt a mezőgazdaságot és a turizmust érinti. Ezen a területen a Kyriakos Mitsotakisz  miniszterelnők vezette konzervatív görög kormány más megoldásokat keres. Igyekeznek idénymunkásokat behozni a betakarításhoz, valamint embereket Egyiptomból, Indiából és más feltörekvő országokból szerviz- és takarítómunkásknakt.

A görögök is keményen dolgoznak

A hatnapos hétről szóló új törvény ezzel szemben azokat a cégeket célozza meg, amelyeknek a hét minden napján tizenkét vagy 24 órában kell fenntartaniuk a tevékenységüket – így az ipari cégeket, de a távközlési cégeket és egyéb szolgáltatókat is. A célcsoport része a közszféra és az állami vállalatok.

Az Eurostat statisztikai hivatal szerint a görögök vezetik a heti munkaidő európai rangsorát 39,8 órával. Az új athéni törvény kimondja: heti 48 óra a maximum. (beb/dpa)