2023 március 20

Fordulóponthoz érkezhet a tőzsde – Kritikus döntés jön

Holnap ül össze újra az amerikai jegybank, ezzel pedig megkezdődik 2023 egyik legfontosabb gazdasági eseménye is. A kamatdöntés komolyan befolyásolhatja a befektetők hozzáállását az új évhez, így nézzük mire érdemes figyelni.

Miért olyan fontos?

A piaci szereplők azért szentelnek rengeteg figyelmet a Fednek, mert Amerika határozza meg (nagyrészt) a gazdasági ciklusokat. Úgy is mondhatjuk, hogy ők egy zászlóshajó, amely elől halad és útvonalából egy kicsit lehet következtetni a sajátunkra is. Amennyiben az Egyesült Államok pozitív gondolatokkal vág neki 2023-nak és a recesszió végét sejteti, úgy joggal reménykedhet a nyugati tőzsde is.

Decemberben Powell, a jegybank elnöke kettős gondolatokkal zárta az évet. Egyfelől belebegtette a kamatemelések mérséklését, ezzel támpontot adva egy emelkedésnek, másfelől azonban mindenkit biztosított arról, hogy az infláció feletti győzelem fontosabb a befektetőknél.

A piac jelenleg egy újévi emelkedésen van túl. Sok kereskedő szerint egy bikapiac elejét nézhetjük, azonban több elemző óva int, a túlzott vásárlástól. A döntés akár nyárig is megszabhatja a nagy irányt, amelyben a világ ülni fog.

Mit szeretnénk látni, és mit nem?

A piac egy 25 pontos emelést remél, 4,5 százalékról 4,75-re. Ez nagyban csökkentené az eddigi 50 pontos emelések ütemét. Amennyiben egy ennél szigorúbb döntés születik, az erősen visszavetheti a befektetési kedvet.

Amire érdemes figyelni

Nos ilyenkor szinte mindenre érdemes figyelni, de persze célkeresztben három dolog áll. A dollár, a nagy indexek és a hazai OTP. Az OTP-t azért említem meg, mert Magyarország elsőszámú részvénye, így igencsak nagy hatással tud lenni rá a nemzetközi hangulat. Ha valaki érdekelt a papírba, úgy holnap ne kerülje el figyelmét a döntés. Az OTP alakulásáról és az elemzők véleményéről már írtunk ma egy cikket.

A dollár

A dollár vissza-vissza kerül az őt megillető szintekre. Ez jól látszik az EUR/USD vagy akár USD/HUF árfolyamon is. Azonban, ha Amerikának nem megy jól, az a dollár erősödését hozhatja. Így érdemes fokozott figyelmet szentelni a holnapnak. Az elemzők szerint a csökkenő trend még él és komolyabb emelkedési impulzus kéne ahhoz, hogy ez megváltozzon.

Indexek

Ha nagy indexek, akkor kezdjük az S&P 500-al. Az otp elemzője szerint „egyelőre nyitott a kép felfele”, nagy ellenállásnak a 4218-as szintet jelölte meg. Az S&P-nek különösen fontos a holnap, hiszen amerikai index révén őt befolyásolhatja a legjobban az ülés alakulása. A kérdés nem kicsi. Marad a csökkenő trend, melyet 2022-ben láttunk, avagy megtörik és jöhet egy bikapiac 2023-ra?

Európára tekintve nézzük a DAX-ot. Az elemzők egy esetleges korrekciót várnak az árfolyamtól, erre adhat okot a holnapi döntés is. Az indexről egy bővebb cikket is írtunk tegnap.

Címlapkép forrása: www.shutterstock.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!