2023 március 20

DAX – merre tovább a szárnyalás után?

A 2023-as év eddig kifejezetten jól alakult a nemzetközi színtéren is irányadóknak számító tőzsdeindexeknél. A legfontosabbnak mondható európai részvényindex, a német DAX árfolyama az év elejétől kezdődően jelentős emelkedést mutatott be, az utóbbi nagyjából másfél hétben azonban inkább oldalazást láthattunk.

Lendületes évkezdés

Az előző évet a DAX tőzsdeindex valamivel 13900 pont felett zárta, ezzel számottevően veszített értékéből az index 2022 folyamán. Az orosz-ukrán háború árnyékában, a nagy jegybankok monetáris szigorítása és a reálgazdasági bizonytalanságok mellett ezen természetesen nem lepődhettünk meg; a legtöbb börze súlyos eséseket volt kénytelen elszenvedni a tavalyi évben. A 2023-as január viszont nagyon szép emelkedést hozott eddig a DAX-nak, a pénteki záróárral számolva bőven több, mint 8 %-kal került feljebb a német tőzsde.

A DAX kiváló teljesítménye illeszkedik a nemzetközi piaci hangulatba, meglehetősen vidáman indult ugyanis az év a főbb börzéken. A befektetők bízhatnak akár az inflációs nyomás csökkenésében is az alapvetően kedvező meglepetést okozó inflációs adatokat után, így csökkenhetett a félelem a további erőteljes jegybanki szigorítástól. Az orosz-ukrán háború ugyanakkor azóta is dúl, bár a lassan egy éve tartó fegyveres konfliktus szomorú tényét már megszokhattuk.

OTP: döntési helyzet jöhet

Az OTP elemzői szerint döntési helyzet jöhet az oldalazás után az európai piacokon, amely további emelkedéshez, vagy az ideális trendvonalak letöréséhez is vezethet. Ha utóbbi verzió következne be, akkor az OTP értékelése alapján nagyobb korrekció is indulhat. A trendvonal törését azonban kisebb emelkedés esetén napokkal, hetekkel el tudja húzni a DAX. A trendvonal ugyanakkor még messze van, így az elemzés szerint több hétre lehet még egy erősebb eladási helyzet kialakulása. Ellenállásnak a 15313, 15625 és 16250 bizonyulhat, míg esés esetén a 12500, 11250 és a kerek 1000 pontos értékek lehetnek a DAX segítségére technikai támaszként.

Forrás: OTP Global Markets

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!