Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Földi pokol – Mekkora a baj Gázában?

Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke megfogadta, hogy a győzelemig meg sem állnak és a céljuk elérésében semmi sem fogja megállítani őket. Közben a Hamász sarokba szorult, és a miniszterelnök szerint kezd megtörni a terrorszervezet. A gázai lakosság már nagyon szenved, az ENSZ egyik szervezete szerint „földi poklot” élnek át, miközben napról napra reménytelenebb helyzetbe sordódnak.

Izrael – Már semmi sem állíthatja meg a csapatokat?

Totális káosz uralkodik Gázában. Közben viszont jelentős megosztottság alakul ki az Egyesült Államok és Izrael között. Egy magas rangú izraeli diplomata szerint az ország egyáltalán nem fogadná el a kétállami megoldást a háború után. Ez viszont szembemegy az Egyesült Államok régóta fennálló politikai célkitűzéseivel a régióban, valamint Biden legutóbbi megjegyzéseivel. Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke – miután az ország kormánya nemzetközi elítélésben részesült többek között az ország legközelebbi szövetségesének vezetőjétől, Bidentől is – megfogadta, hogy a harcokat folytatják, és semmi sem fogja megállítani őket.

Apokaliptikus körülmények uralkodnak – mi lesz a gázai civilek sorsa?

Izrael és a Hamász már több, mint 2 hónapja háborúzik, és a tűzszünet befejezése óta az izraeli erők minden eddiginél nagyobb nyomást gyakorolnak a terrorszervezetre. Az ENSZ szakosított szervezetei szerint viszont a Gázai övezet civil lakossága húzza a legrövidebbet, akik „földi poklot” élnek át nap, mint nap. Egyre súlyosabb az éhínség, a lakosság fele már éhezik. A lakosok arról számoltak be, hogy a Rafah ellen indított keddi tüzérségi támadás az elmúlt napok egyik legsúlyosabb támadása volt. Az egészségügyi tisztviselők szerint már több, mint 18 700 palesztint öltek meg, az elesettek 70 százaléka nő és gyermek. A Gázai övezet a Hamász palesztin terrorszervezet székhelye, ahol nagyjából 2 millió ember élt, de túlnyomó többsége lakóhelyének elhagyására kényszerült, és a becslések szerint fele éhezik a kibontakozó humanitárius válság közepette.

Címlapkép forrása: Shutterstock