2024 március 04

Egy japán vállalat vásárolta meg a U.S Steel-t

A japán Nippon Steel (5401.T) bejelentette, hogy 14,9 milliárd dollár értékben megvásárolja az amerikai U.S. Steel-t (X.N), miután a vállalat hónapokkal ezelőtt eladásra kínálta magát.

Az 55 dolláros részvényenkénti ajánlat mintegy 142%-os prémiumot jelent a U.S. Steel részvényeinek záróárához képest, mielőtt a vállalat augusztus 11-én bejelentette stratégiai felülvizsgálati folyamatát. A bejelentés óta a U.S. Steel részvényei mintegy 23%-kal megugrottak. A Nippon Steel az Egyesült Államokban olyan növekedési piacot lát, amely segíthet ellensúlyozni a csökkenő japán keresletet – írta a Nikkei napilap. Augusztus közepén a U.S. Steel hivatalos felülvizsgálati eljárást indított, miután visszautasította a rivális Cleveland-Cliffs Inc (CLF.N) 7,3 milliárd dolláros ajánlatát. Ugyanakkor a Cliffs is részt vett az értékesítési folyamatban. Továbbá az acélgyártó óriás ArcelorMittal SA (MT.LU) szintén fontolgatta az ajánlatot – jelentette a Reuters hírügynökség.

A U.S. Steel részvényei több negyedévnyi bevétel- és nyereségcsökkenés miatt szenvedtek. Így vonzó célponttá váltak a riválisok számára, akik az autóipar számára acélt gyártó vállalatot kívánták hozzáadni portfóliójukhoz. Az U.S. Steel a megújuló energiaiparnak is szállít, és előnyöket élvezhet az Inflációcsökkentő Törvény (IRA) által biztosított adókedvezményekből és egyéb ösztönzőkből, ami vonzóvá tette a vállalatot a lehetséges vevők számára. Az olyan vállalatok, mint a U.S. Steel, szintén erős kezdésre számíthatnak 2024-ben, mivel az acélárak a Detroit Three autógyártókkal szembeni United Auto Workers (UAW) szakszervezeti sztrájk megoldását követően megugrottak.

Borítókép: Shutterstock