2024 július 13

Nagy pofont adott az elemzőknek a TSMC

A tajvani chipgyártó TSMC (2330.TW) nagyrészt stagnáló negyedik negyedéves bevételről számolt be. Viszont még így is felülmúlták mind a vállalat, mind a piac várakozásait.

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, amelynek ügyfelei közé tartozik az Apple (AAPL.O) és az Nvidia (NVDA.O), profitált a mesterséges intelligencia alkalmazásainak robbanásszerű növekedéséből. Ez segítette átvészelni a járvány által keltett kereslet csökkenését. A tavalyi év utolsó három hónapjának bevételei 625,5 milliárd tajvani dollárban (20,10 milliárd dollár) állapíthatók meg. Ez jókora növekedés az egy évvel korábbi 19,93 milliárd dollárról. Az eredmények felülmúlták a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) korábbi előrejelzését, miszerint a negyedik negyedévi bevételek 18,8-19,6 milliárd dollár közötti tartományban mozognak. Az LSEG SmartEstimate 617,1 milliárd dolláros becslését is gyakorlatilag átszökkenték – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Csak decemberre vonatkozóan a TSMC arról számolt be, hogy a bevételek éves szinten 8,4%-kal, 176,3 milliárd T$-ra csökkentek. Ez 14,4%-os csökkenést jelent az azelőtti hónaphoz képest. A TSMC, Ázsia legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata, amelynek piaci tőkeértéke 491 milliárd dollár, nem adott részletes információkat vagy előrejelzéseket a rövid bevételi közleményében. A cég január 18-án tervezi közzétenni a negyedéves eredményeit, ahol frissíteni fogja a jelenlegi negyedévre és a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó kilátásait. A TSMC tajpeji tőzsdei részvényei szerdán a bevételi adatok közzététele előtt 0,3%-kal csökkentek. A szélesebb piac (.TWII) 0,4%-kal zárt lejjebb. A részvények 2023-ban 32%-kal emelkedtek, szemben a szélesebb piac 27%-os növekedésével.

Borítókép: Shutterstock