2024 április 25

TSMC – Óriási támogatást kapott a chipgyártó Japántól

Japán bejelentette, hogy további 732 milliárd jent (kb. 4,86 milliárd dollár) ad szubvencióként a TSMC-nek (2330.TW), hogy segítse a vállalat második japán chipgyárának építését, miután a tajvani vállalat szombaton megnyitotta első gyárát Japánban.

Japán próbál harcolni Kína ellen

A TSMC döntése, hogy chipeket gyárt Japánban, kulcsfontosságú eleme lett Tokió azon törekvésének, hogy újjáéleszti a fejlett félvezetőgyártást. Továbbá megkeményítik ipari ellátási láncukat a szomszédos Kínával való feszültségek növekedése miatt. „Az első gyárnál fejlettebb chipeket fognak gyártani itt, amelyeket AI-hoz és önvezető járművekhez lehet használni. Ezzel biztosítani fogjuk, hogy stabil félvezetőellátás legyen Japánban” – mondta Ken Saito gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter.

Cél a japán tömeggyártás

Japán új pénzügyi vállalása, amely hozzáadódik a világ legnagyobb chipgyártójának első gyárára adott támogatáshoz, akár 1 trillió jen fölé is emelheti a TSMC-nek adott adófizetői támogatásokat. Az Egyesült Államokban és Németországban is terjeszkedő TSMC azt tervezi, hogy még az év vége előtt tömeggyártásba kezd Japánban. A vállalkozás teljes beruházása, beleértve a második üzemet is, meghaladja a 20 milliárd dollárt – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Bődületes méretű termelés

A két gyár havi kapacitása a munkálatok után meghaladja majd a 100 000 darab 12 hüvelykes félvezető lapkát, amelyet a TSMC technológiai cégeknek és autógyártóknak, köztük a Sony (6758.T) és a Toyota Motor (7203.T) számára szállít majd. Japán egy hazai chipgyártó vállalkozásba, a Rapidusba is befektet, amely az IBM és az Imec, egy európai chipkutató szervezet partnereként 2027-től tömegesen kíván élvonalbeli chipeket gyártani Hokkaido északi szigetén.

Borítókép forrása: Shutterstock