2024 július 20

Tajvan konfliktus – Kína forradalmasíthatja a hadviselést 

Kína az elmúlt években folyamatosan fokozta a katonai nyomást Tajvannal szemben. Úgy tűnik a nagyhatalom egyre közelebb kerül az invázió elindításához, a feszültség pedig az egekben. Bár sokan próbálták már különböző mutatók alapján előre jelezni, hoyg mikor várható egy kínai támadás, a bizonytalanság miatt viszont ezeket az előrejelzéseket csak találgatásoknak tekinthetjük. Most viszont Kína egy áttörő haditervet dolgozott ki, amely új dimenziót nyithat a modern hadviselésben.  

Kína kizárólag drónok segítségével vezetne be blokádot 

A felek sokat tanulhattak az orosz-ukrán háborúból. Az egyik ilyen fontos tanulság pedig, hogy a drónflotta kialakítása hatalmas előnyt jelenthet a harcokban. Már tavaly is beszámoltunk róla, hogy Tajvan ezen a téren jelentős hátrányban van. Míg Kína több mint 50 különböző típusú drónnal rendelkezik, addig Tajvan csak 4 típust tudott felmutatni félévvel ezelőtt. Kína most kamatoztatná előnyét, hiszen a PLA június 5-én közzétett tanulmányából kiderült, hogy Csen Huijie mérnök által vezetett projektcsoport áttörést ért el. Szerintük drónok használatával hatékonyan lehet blokádot kialakítani és fenntartani egy olyan sziget körül, amelynek domborzata Tajvanéhoz hasonlít. Ez pedig azt jelentené, hogy Kína katonailag elszigetelhetné Tajvant, tönkretehetné gazdaságát és rákényszeríthetné a demokratikus szigetet, hogy engedelmeskedjen Peking uralkodó Kommunista Pártjának anélkül, hogy egyetlen lövést is leadna.  

Kína – akár erőszakkal is, de átveszik Tajvan irányítását?

A félelem, hogy a Kommunista Párt egyszer beteljesíti azon ígéretét, hogy szükség esetén erőszakkal is átveszi Tajvan irányítását, az utóbbi években fokozódott. Kína azon döntése, hogy nem ítéli el Oroszország ukrajnai invázióját, csak tovább növelte ezeket a félelmeket. Egyes szakértők szerint a kérdés nem az, hogy milyenek Tajvan esélyei, hogy megvédjék magukat egy esetleges kínai inváziótól, hanem hogy képes-e addig fenntartani a kínai csapatokat, amíg az amerikai segítség megérkezik. 

Képek forrása: Shutterstock