Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Sötét felhők gyülekeznek – Mélyponton Kína gazdasága

Kína régóta a globális növekedés motorjának számított. Az elmúlt években azonban a világ második legnagyobb gazdaságának helyzete negatív fordulatot vett. Bár a szigorú koronavírus lezárások feloldása után sokan úgy gondolták a szentiment megfordulhat és a gazdaság feléled, a szunnyadó óriás azóta sem nyerte vissza régi csillogását. Az elmúlt hetekben a gazdasági lassulás hatalmas pánikot okozott a nemzetközi vezetők és a befektetők körében.

A Hang Seng Index több, mint 20 százalékkal zuhant vissza a januári csúcsról. A múlt héten a kínai jüan az elmúlt 16 év legalacsonyabb szintjére esett. A probléma az, hogy a covid lezárások feloldását követő év eleji gyors aktivitás után, a növekedés elakad. A fogyasztói árak csökkennek, az export csökken, és az ingatlanválság tovább rontja Kína helyzetét.

Másfél hete az Evergrande Group – a súlyosan eladósodott kínai ingatlanóriás – 15. fejezet szerinti csődvédelmet kért egy amerikai bíróságon. A kínai ingatlanszektort már régóta a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési motorjának számít, és az ország GDP-jének 30%-át teszi ki. A júliusi adatok szerint az Evergrande az elmúlt két év során 81 milliárd dolláros összesített veszteséget könyvelt el, miután küzdött a projektek befejezésével, valamint a beszállítók és hitelezők visszafizetésével.

Leminősítették Kína GDP-növekedési előrejelzését

A belső kereslet élénkítésére irányuló határozott intézkedések hiánya és a félelem, hogy a kínai ingatlanszektor problémái átterjedhetnek a gazdaság más területeire is, azt idézte elő, hogy több nagy befektetési bank is csökkentette előrejelzéseit. A kormány által kitűzött 5% körüli célérték alá módosították idei növekedési előrejelzéseiket. A rossz hírek ellenére Hszi Csin-ping elnök továbbra is magabiztosan vélekedett az ország hosszú távú növekedéséről.

Kína romokban, az ország csillogása nagyon messze van az elmúlt évek teljesítményétől. Bár régebben is voltak nagy kihívások, Kína kiváló módon kezelte azokat. A 2008-as globális pénzügyi összeomlás alatt, Kína elindította a világ legnagyobb ösztönzőcsomagját, és ő volt az első nagy gazdaság, amely ki tudott lépni a válságból. Majd a világjárvány időszaka alatt Kína volt az egyetlen fejlett gazdaság, amely elkerülte a recessziót. Hasonló csodára lenne szükségük most is, ha szeretnék megállítani a hanyatlást.

Címlapkép forrása: Shutterstock