2024 július 19

Nem változtatott az indiai jegybank

Az indiai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően évi 6,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteki döntésével.

Az indiai jegybank októberben immár a negyedik egymást követő ülésén hagyta változatlanul. 2019 januárja óta a legmagasabb szinten az irányadó alapkamatot. A jegybank előzőleg egymás után hatszor emelt kamatot. Tavaly május óta az indiai jegybank összesen 250 bázisponttal emelt kamatot az infláció elleni küzdelem részeként. Az indiai infláció augusztusban 6,83 százalékra mérséklődött a 15 havi csúcsot jelentő júliusi 7,44 százalékról. Az augusztusi lassulás ellenére az infláció második hónapja a 2-6 százalékos jegybanki céltartomány felett maradt. Miközben a fogyasztói árak növekedése várhatóan mérséklődik szeptemberben, a jegybank továbbra is az inflációs cél elérésére összpontosít az élelmiszerárak bizonytalan alakulása közepette – nyilatkozta pénteken Shaktikanta Das, a Reserve Bank of India (RBI) vezetője – ismertette a távirati iroda.

Az indiai központi bank pénteken megerősítette azt az előrejelzést, miszerint az áprilissal kezdődött folyó pénzügyi évre a bruttó hazai termék (GDP) 6,5 százalékos bővülését várja. A jegybank a folyó pénzügyi évre vonatkozó inflációs prognózisát 5,4 százalékon tartotta, miközben maginflációs előrejelzését 140 bázisponttal 4,9 százalékra csökkentette.