2024 május 26

Nem erre számítottunk Japántól

Japánban a várt lassulás helyett gyorsult a fogyasztói árak emelkedése áprilisban elsősorban az élelmiszerárak jelentős növekedése miatt.

Pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint az infláció 3,5 százalék volt áprilisban a márciusi 3,2 százalék után, amely 2022 szeptembere óta a legalacsonyabb volt. Elemzők véleményének az átlagában 2,5 százalékos áprilisi éves infláció szerepelt. Áprilisban 9 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak Japánban, miután márciusban szerényebb, 8,2 százalékos volt a növekedés.

A japán jegybank által inkább követett, friss élelmiszerárak nélküli, de az olajtermék-árakat magában foglaló maginfláció az elemzői várakozásoknak megfelelően 3,4 százalék volt áprilisban a márciusi 3,1 százalékot követően.

A friss élelmiszer és energia nélkül számított éves infláció 3,8 százalékról, 4,1 százalékra emelkedett áprilisban, amely 1981 szeptembere óta a legnagyobb növekedési ütem. Japánban áprilisban 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, amikor 0,4 százalékos havi emelkdést mértek. Az infláció a tizenharmadik egymást követő hónapban haladta meg a japán jegybank 2 százalékos célját. A Bank of Japan (BoJ) bár nyomás alatt van, továbbra is ultralaza monetáris politikát folytat – közölte a távirati iroda.