2024 július 25

Milliós napi Covid fertőzött Kínában

Az országszerte rekordszámú megbetegedés ellenére Kína a szombatig tartó öt napban nem jelentett COVID-halálesetet a szárazföldön – közölte vasárnap a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ.

Az állampolgárok és a szakértők pontosabb adatokat követeltek, mivel a fertőzések száma megugrott, miután Peking átfogó változtatásokat eszközölt a nulla-COVID politikában, amely több százmillió állampolgárát könyörtelen zárlat alá helyezte és megviselte a világ második legnagyobb gazdaság.

A kínai országos adatok pontatlanok lettek, mivel a Nemzeti Egészségügyi Bizottság leállította a tünetmentes fertőzések jelentését, ami megnehezítette az esetek nyomon követését. Vasárnap a bizottság felhagyott a napi adatok közlésével is.

Zhejiang azon kevés területek közé tartozik, ahol a fertőzöttek számának becslésénél a tünetmentes eseteket is figyelembe vették.
„A fertőzési csúcs a becslések szerint korábban érkezik Zhejiangban és újév napja körül kezd el rohamosan növekedni az esetszám, ezen időszak során a napi új fertőzések száma elérheti a kétmilliót” – áll a Zhejiang-kormány közleményében.

Bizonytalan számok

A 65,4 millió lakosú Zhejiang közölte, hogy a tartomány kórházaiban kezelt 13 583 fertőzés közül egy betegnél a COVID okozta súlyos tüneteket, 242 súlyos és kritikus állapotú fertőzésnél pedig az alapbetegségek okozták a komplikációkat.

Kína leszűkítette a COVID okozta halálesetek jelentésére vonatkozó definícióját és csak a COVID okozta tüdőgyulladás vagy légzési elégtelenség miatt bekövetkezett haláleseteket vette figyelembe.

Az Egészségügyi Világszervezet nem kapott Kínától adatokat az új COVID-betegek kórházi felvételéről, amióta Peking enyhítette a korlátozásokat. A szervezet szerint az adathiány oka az lehet, hogy a hatóságok nehezen tudják összeszámolni az eseteket a világ legnépesebb országában.

Kritikus hetek

Kína a világjárvány legveszélyesebb heteibe lépett” – áll a Capital Economics kutatási jelentésében. „A hatóságok most szinte semmilyen erőfeszítést nem tesznek a fertőzések terjedésének lassítására, és a holdújév előtti migráció megindulásával az ország minden olyan része, ahol jelenleg nincs nagyobb COVID-hullám, hamarosan az lesz”.”

Qingdao és Dongguan városokban az utóbbi időben naponta több tízezer COVID-fertőzést becsültek, ami jóval magasabb, mint a tünetmentes esetek nélküli országos napi szám.

Az ország egészségügyi rendszere óriási nyomás alatt áll, az állami média szerint a személyzetet betegállományban való munkára kérték és még a vidéki közösségekben dolgozó nyugdíjas egészségügyi dolgozókat is újra alkalmazzák. A sürgősséget fokozza a januári holdújév közeledte, amikor rengeteg ember tér haza.

A zhejiangi lázklinikák látogatottsága az elmúlt héten elérte a napi 408 400-at – a normális szint 14-szeresét -, mondta egy zhejiangi tisztviselő egy sajtókonferencián.

A Zhejiang fővárosában, Hangcsouban található sürgősségi központba érkező napi kérelmek átlagosan több mint háromszorosára nőttek az utóbbi időben a tavalyi szinthez képest – jelentette az állami televízió vasárnap egy hangcsoui egészségügyi tisztviselőre hivatkozva.

A keleti Szucsou városa szombaton késő este közölte, hogy segélyvonalára csütörtökön rekordszámú, 7 233 hívás érkezett.

Forrás: investing.com