2023 november 28

Lassult a kínai GDP-növekedés

Kína gazdasági bővülése lelassult a nyáron, mivel mérséklődött az export iránti globális kereslet, és a gyengélkedő ingatlanszektor még mélyebb válságba süllyedt.

A kínai statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy a hazai össztermék (GDP) növekedése 4,9 százalékra lassult a harmadik negyedévben éves összevetésben a második negyedévi 6,3 százalékról, ugyanakkor a bővülés üteme felülmúlta az elemzői várakozások átlagában szereplő 4,5 százalékot. A kínai kormány számtalan eszközzel segítette a gazdaságot az elmúlt időszakban, így például növelte a kikötők és egyéb infrastruktúra építésére fordított kiadásokat, csökkentette a kamatokat és könnyített a lakásvásárlás feltételein. Közgazdászok szerint azonban szélesebb körű reformokra van szükség a növekedést lassító, hosszú távú problémák megoldásához.

A harmadik negyedévben a gazdaság növekedése 1,3 százalékra gyorsult a második negyedévhez viszonyítva, amikor szerényebb, 0,8 százalékos bővülést regisztráltak. Az idei első kilenc hónapban Kína gazdasága 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami azt jelzi, hogy teljesülhet a kormány idei évre várt 5 százalék körüli GDP-növekedési előrejelzése. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten csökkentette a kínai gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzéseit, az ideit 5,2 százalékról 5 százalékra, a jövő évit 5,1 százalékról 4,8 százalékra. Kína GDP-je tavaly 3 százalékkal nőtt – ismertette a távirati iroda.