2024 június 20

Kína – lassult a kiskereskedelmi forgalom

Kínában vegyes áprilisi makrogazdasági adatok láttak napvilágot pénteken: lassult a kiskereskedelmi forgalom, gyorsult az ipari termelés növekedése és esett a munkanélküliség.

A kínai statisztikai hivatalközlése szerint az ipari termelés éves növekedése 6,7 százalékra gyorsult a márciusi 4,5 százalékról, meghaladta az elemzői várakozások átlagában szerepelt 5,5 százalékot. Az idei első négy hónapban az ipari termelés 6,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami gyorsulás a háromhavi 6,1 százalékhoz képest. Kínában tavaly az ipari termelés átlagosan 4,6 százalékkal nőtt a 2022. évi 3,6 százalékos bővülést követően. A kiskereskedelmi forgalom éves bővülése 2,3 százalékra lassult áprilisban a márciusi 3,1 százalékról. Elemzők azzal számoltak, hogy a kiskereskedelmi forgalom 3,7 százalékra gyorsult áprilisban – ismertette a távirati iroda.

Az idei első négy hónapban a kiskereskedelmi forgalom bővülése éves szinten 4,10 százalékra mérséklődött a háromhavi 4,70 százalékról. Tavaly átlagosan 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Kínában, miután 2022-ben 0,2 százalékkal csökkent. A statisztikai hivatal pénteken arról is jelentett, hogy a munkanélküliség tavaly októberi szintre, 5 százalékra esett áprilisban a márciusi 5,2 százalékról. Elemzők a márciusival megegyező 5,2 százalékos rátát vártak áprilisra. Kínában átlagosan 5,2 százalékra csökkent a munkanélküliség tavaly a 2022-es 5,6 százalékról.

Címlapkép forrása: Shutterstock