2024 július 25

Háború – Zelenszkij felszólította az EU vezetőit

A frontvonalon harcoló ukrán csapatok továbbra is keményen küzdenek, hogy megőrizzék pozícióikat az orosz erőkkel szemben. Most viszont olyan jelentés látott napvilágot, melyben az egyik fél állítása szembemegy a másikéval. Az ukrán hadsereg csütörtökön közölte, hogy erői kiszorították az orosz csapatokat a Chasiv Yar város egyik körzetéből. Ez pedig kiemelkedően fontos fejlemény az ukránok számára. A stratégiai siker nemcsak az orosz előrenyomulás megállításában játszik kulcsszerepet, hanem jelentős lélektani lendületet is ad a kimerült ukrán erőknek. Ugyanakkor egy orosz jelentés szerint Moszkva erői megsemmisítettek egy kommunikációs tornyot a város közelében, és további előrehaladást értek el. 

Zelenszkij beszámolója 

Zelenszkij arról beszélt az EU vezetőinek, hogy az ukrán harcosok bátorságának és a partnerek döntéseinek köszönhetően sikerült megállítani Oroszország harkivi offenzíváját. Pár héttel ezelőtt több európai ország is lehetővé tette Ukrajnának, hogy a nyugati fegyverekkel oroszországi célpontokat támadjanak. Ez a döntés drámai fordulatot hozott a háborúban. Nem sokkal ezután az ukrán hadsereg csapást mért az oroszországi rakétaindító állásokra, és Ihor Terekhov, Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak a polgármestere arról számolt be, hogy ezt követően az orosz támadások száma a városban jelentősen lecsökkent.  

Ukrajna és az Európai Unió biztonsági paktumot írtak alá, hogy hosszú távú támogatást biztosítsanak Kijev számára. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felszólította az EU vezetőit, hogy tartsák be ígéreteiket és biztosítsanak katonai felszerelést, beleértve a légvédelmi rendszereket is. 

Háború – Oroszországban szigorítanak

A több, mint két éve húzódó háború során mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett el. Nem csoda tehát, hogy az oroszok minden lehetőséget megragadnak arra, hogy minél több személyt vegyenek katonai nyilvántartásba. Az orosz Nyomozóbizottság a közelmúltban honosított állampolgárokkal szemben újabb szigorítást vezettek be.  

Képek forrása: Shutterstock