2024 július 23

Óriások színpadán – fontos hívást kapott az orosz védelmi miniszter 

A közelmúltban fokozódott feszültségek miatt szükségessé vált a Moszkva-Washington közötti beszélgetés. A két fél között 2023 márciusa óta nem volt közvetlen kommunikáció. Az utóbbi hetekben azonban a geopolitikai helyzet már rendkívül feszülté vált Oroszország, Ukrajna és a NATO között. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Andrej Belouszovval, a két fél eltérően számolt be a beszélgetésről. Egyesek szerint az orosz-amerikai kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát igyekeztek hangsúlyozni. Az orosz védelmi minisztérium viszont azt mondta, hogy Belouszov figyelmeztette Austint az Ukrajnának nyújtott amerikai fegyverszállítások veszélyeire is. 

Hibrid háború indult Moszkva ellen? 

A Nemzetközi Büntetőbíróság kedden elfogatóparancsot adott ki Oroszország volt védelmi minisztere és vezérkari főnöke ellen az ukrajnai polgári célpontok elleni támadások miatt. Oroszország biztonsági tanácsa azonnal reagált is az eseményekre, szerintük az elfogatóparancsok részei egy hibrid háborúnak Moszkva ellen. Nem ez az egyetlen rossz hír, ami miatt az oroszoknak aggódniuk kell, hiszen óriási veszteségeik vannak a harctéren is. A legfrissebb jelentések szerint eddig 16 568 páncélozott harcjárművet veszített a háborúban. Hullanak viszont az ukrán tankok is a harcban. Kijev eddig 5999 páncélozott harcjárművet veszített el. 

Sor került az újabb fogolycserére 

Oroszország és Ukrajna kedden kölcsönösen visszaadtak egymásnak 90 hadifoglyot, a konfliktusuk során már több alkalommal megtörtént fogolycsere legutóbbi eseményeként. A csere az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével történt. Az utolsó csere május 31-én történt, amikor mindkét fél 75 hadifoglyot adott át. Eközben a frontvonalon harcoló ukrán csapatok továbbra is keményen küzdenek, hogy megőrizzék pozícióikat az orosz erőkkel szemben.  

Címlapkép forrása: Shutterstock