2024 június 21

Választás – kijöttek a számok, íme a várható győztes!

2024. június 9-én tartják az európai parlamenti képviselők választását szerte az Európai Unióban. A választás a politikai hirdetések szerint nagyon nagy téttel bírhat, de általában is elmondható, hogy nem mindegy az idéntől 701 fős testület összetétele. Úgy néz ki viszont a jelenlegi adatok alapján, hogy nem változik a top 3 pártcsalád rangsora.

Választás – győzhet az Európai Néppárt

A Portfolio.hu összegezte az Euronews Poll Center adatait. Ezek alapján az Európai Néppárt (EPP) 181 mandátumra számíthat a mostani becslések szerint, míg jelenleg 171 képviselővel bír az Európai Parlamentben a jobbközép pártcsalád. A Szocialisták & Demokraták kicsit ronthatnak, a jelenlegi 140 helyett a kalkuláció szerint 135 mandátumra számíthatnak. Nagyot eshet vissza a Renew Europe, a magát liberálisként meghatározó pártcsalád. Míg most 102 képviselőjük van, ez a választás után akár 82-re is csökkenhet.

Ezzel viszont szinte holtversenybe kerülne a jelenlegi adatok szerint az Európai Konzervatívok pártcsaláddal a választás után. Ők most 68 mandátumot tudhatnak magukénak, míg az előrejelzés szerint akár 80-at is szerezhetnek. Nagyot ugorhat az Identitás és Demokrácia csoport képviselőszáma is, 59-ről 83-ra. Ha ez beteljesül, immár ők lehetnek a harmadik legerősebb erő az Európai Parlamentben. Javíthatnak a Zöldek is, 54 helyett most akár 72 képviselőt is küldhetnek. A LEFT, a rendszerkritikus baloldaliak pártja 37-es mostani mandátumszámát 43-ra növelheti. A párt nélküli képviselők száma pedig 50-ről 62-re emelkedhet.

Természetesen ez csak egy becslés a közvélemény-kutatási adatok alapján. Mégis jól mutatja, hogyha óriási helycserék nem is, de némi átrendeződés azért jöhet az Európai Parlament soraiban.

Címlapkép forrása: Shutterstock