2024 június 21

Európai választások – Ők az esélyesek

Ötévente az Európai Unió polgárai választanak európai parlamenti képviselőket. A 2024-es európai parlamenti választás Magyarországon az ötödik ilyen jellegű voksolás. A szavazást 2024. június 9-én tartják.

Mi az Európai Parlament?

Az Európai Parlament a világ egyetlen közvetlenül választott transznacionális parlamentje. Az Európai Parlament képviselői európai szinten képviselik az uniós polgárok érdekeit. Az európai parlamenti képviselők a tagállamok kormányainak képviselőivel együtt új törvényeket formálnak és döntéseket hoznak velük kapcsolatban.

Ezek az élet minden területére hatással vannak az Unióban, a gazdaság támogatásától és a szegénység elleni küzdelmen át a klímaváltozásig és a biztonságig. A Parlament hagyja jóvá az uniós költségvetést, és ellenőrzi a pénz elköltését is.

Hány főt választanak meg?

Összesen 720 európai parlamenti képviselőt választanak meg 2024 júniusában, 15-tel többet, mint az előző választásokon. Magyarországról 21 darab EP-képviselőt választanak meg.

Mely pártok indulnak, hogyan lehet szavazni?

A választáson Magyarországról is számos párt és jelölt indul el. A pontos adatokat itt lehet elérni. Magyarországról online szavazásra nincs lehetőség, személyesen kell szavazni a lakóhelye szerinti szavazókörben. Amennyiben valaki nem a kijelölt szavazókörben, hanem egy másik magyarországi szavazókörben szeretne szavazni, akkor átjelentkezési kérelemmel élhet.

A szavazás eredményet pedig majd itt lehet megtalálni.

Forrás