2024 június 20

Ukrajnában megkongatták a vészharangot – Nagyszabású műveletre készül Putyin? 

Oroszország új offenzívája a harkivi régióban ismét felvetette a kérdést, hogy Ukrajna valóban megnyerheti-e ezt a háborút. Az oroszok agresszív előrenyomulása rámutatott a nyugati támogatás hiányosságaira és a kimerült, túlterhelt ukrán hadsereg nehézségeire is. Észlelve az ukránok fegyverhiányát az orosz csapatok vérszagot fogtak és több fronton is megindultak. Az akadozó nyugati támogatások és az orosz túlerőnek köszönhetően az utóbbi hónapokban igazán kedvezően alakultak a hadicselekmények Oroszország szempontjából. Vasárnap pedig újabb sikert tudtak felmutatni, miután elfoglalták harkivi régióban található Beresztovoe falut.  

Orosz-ukrán háború – Brutális csapás érte mindkét oldalt 

Szombaton az oroszok eltaláltak egy emberekkel teli barkácsáruházat és egy lakóövezetet Harkiv városában. Legalább hat ember életét vesztette, és több tucatnyian megsebesültek, közölték a helyi tisztviselők. A határon túl pedig ukrán támadások szombaton négy lakost öltek meg Oroszország déli Belgorod régiójában, közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. 

A napokban még a háború békés lezárásáról olvashattunk szinte az összes fórumon, miután kiszivárgott, hogy Putyin hajlandó lenne egyezkedni, azóta viszont nem történt szignifikáns előrelépés.  

Elsöprő támadásra készül Oroszország? 

Putyin célja, hogy a tavalyi ukrán ellentámadás alatt elvesztett területeket minél előbb visszafoglalják. Az elmúlt hónapokban jelentős sikereket értek el. Május elején ukrán katonák heves tűz alá kerültek, miután az oroszok megindultak az ország második legnagyobb városa, Harkiv ellen. A legfrissebb hírek szerint most pedig már egy elsöprő támadásra készül Putyin. Az index beszámolójából kiderült, hogy Oroszország újabb csapatösszevonást hajtott végre Ukrajna északi határa közelében a harkivi területen zajló offenzíva közepette. Zelenszkij kétségét fejezte ki afelől, hogy Putyin készen áll a béketárgyalásokra. Szerinte, aki mindezt megteszi, az nem akar békét.

Címlapkép forrása: Shutterstock