2024 május 20

Újabb rengés Törökországban

Hétfőn, három héttel a pusztító földrengés után, egy újabb 5,6-es erősségű rengés rázta meg Törökország déli részét. Az újabb természeti csapásnak következtében néhány már megrongálódott épület összeomlott, és legalább egy ember meghalt – közölte az ország katasztrófavédelmi ügynöksége, az AFAD.

Súlyosbodó helyzet

További 69 ember megsérült a földrengés következtében, amelynek középpontjában a Malatya tartománybeli Yesilyurt város állt – közölte újságírókkal Yunus Sezer, az AFAD vezetője. Több mint két tucat épület dőlt össze.

Yesilyurt polgármestere, Mehmet Cinar a HaberTurk televíziónak elmondta, hogy egy apa és lánya a város egyik négyemeletes épületének romjai alatt rekedt. A pár azért ment be a megrongálódott épületbe, hogy összeszedje a holmiját.

Máshol Malatyában a kutató-mentő csapatok két megrongálódott épület törmelékei között kutattak, amelyek néhány parkoló autóra dőltek – jelentette a HaberTurk.

Malatya egyike volt annak a 11 török tartománynak, amelyet a 7,8-as erősségű földrengés elért, még február elején. A rengés több, mint 48 000 halálos áldozatot követelt, Törökországban pedig 173 000 épület omlott össze vagy rongálódott meg súlyosan.

Az AFAD vezetője felszólította az embereket, hogy ne menjenek be a megrongálódott épületekbe, mondván, hogy az erős utórengések továbbra is kockázatot jelentenek. Február 6. óta közel 10 000 utórengés érte a rengés által érintett régiót.

Forrás: cnbc.com

Címlapkép forrása: pixabay