Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Több mint két és fél éves mélyponton az infláció Olaszországban

Olaszországban az előzetesen közölt 0,8 százalék helyett 0,7 százalékkal, 2021 február óta a legkisebb mértékben nőttek a fogyasztói árak novemberben éves összevetésben az októberi 1,7 százalékos emelkedést követően – derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat honlapján pénteken közzétett végleges adatokból.

Az Istat végleges adatai alapján novemberben havi szinten 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi 0,2 százalékos visszaesést követően. Az Istat közleménye szerint az éves árnövekedés mérséklődéséhez elsősorban a szabályozott és a nem szabályozott energiatermékek árának alakulása. Valamint kisebb mértékben a feldolgozatlan élelmiszerek, a feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok árának lassuló növekedése járult hozzá – ismertette a távirati iroda.

A szabályozott energiatermékek árcsökkenése az októberi 31,7 százalékról 34,9 százalékra gyorsult, míg a nem szabályozott energiatermékek ára az előző havi 17,7 százalékos csökkenés után 22,5 százalékkal esett éves összehasonlításban – áll az Istat közleményében. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme novemberben éves szinten 0,6 százalékra mérséklődött az októberi 1,8 százalékról, havi összevetésben pedig 0,6 százalék csökkenést mértek az októberi 0,1 százalékos növekedés után. A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 4,2 százalékról 3,6 százalékra mérséklődött novemberben.

Borítókép: Shutterstock