Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Nagy-Britannia – 2026-tól láthatunk önvezető autókat az ország útjain

Az önvezető autók 2026-ra már közlekedhetnek a brit utakon – közölte Mark Harper közlekedési miniszter.

A teljes önvezető technológiával felszerelt autók jelenleg nem közlekedhetnek Nagy-Britanniában, de a kormány által az automatizált járművekről (AV) szóló törvény nemsokára engedélyezésre kerül. Ez azt jelenti, hogy 2024 végére létre kell hozniuk az ezekre vonatkozó jogi kereteket – tette hozzá a miniszter. „2026-ban az emberek már találkozhaznak a teljes önvezető képességekkel rendelkező autók bizonyos elemeivel” – mondta Harper.

Már kipróbált technológia

Az Egyesült Államokban már kipróbált technológia kritikusai szerint a járművek rengeteg balesetet okoznak.

Kaliforniában a szabályozó hatóságok felszólították a General Motors (GM.N) vezető nélküli autókat gyártó Cruise egységét, hogy egy októberi baleset után távolítsák el járműveiket az állam útjairól. Harper szerint a technológia javíthatja a közúti biztonságot. „Minden, amit az automatizált járművekkel és az önvezető technológiákkal kapcsolatban láttam, nagyon is az emberek biztonságára összpontosít” – mondta.

Novemberben bejelentett jogszabály

A novemberben bejelentett jogszabály értelmében Nagy-Britannia azt tervezi, hogy az önvezető autók gyártói, nem pedig a tulajdonosai lesznek jogilag felelősek az esetleges balesetekért. A kormány szerint a törvényjavaslat megvédi a felhasználókat és előmozdítja a biztonságot az önvezető autók iparágában – szögezi a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Shutterstock