2024 április 17

Lagarde: Az infláció 2023 legnagyobb kihívása

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke hétfőn a Deutsche Börse éves értekezletén tartott beszédében azt mondta, hogy „2023 leginkább aggasztó kihívását a magas infláció jelenti.”

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke hétfőn a Deutsche Börse éves értekezletén arról beszélt, hogy „2023 leginkább aggasztó kihívását a magas infláció jelenti, ezért a jegybankoknak továbbra is jelentősen és egyenletes ütemben kell emelnie a kamatokat.”

Lagarde azt is hangsúlyozta, hogy „a világgazdaság fordulóponthoz érkezett, ebben a gyorsan változó világban Európának meg kell találnia a legjobb módját érdekei védelmének.” „A kereskedelemre nyitott és a globális ellátási láncokba mélyen integrálódott gazdaságként sebezhetőek vagyunk a geopolitikai ellenszéllel szemben” – mondta, és úgy jellemezte, hogy jelenleg a geopolitika gyakorolja a legnagyobb hatást a világgazdaságra.

eurózóna infláció

Európának meg kell mutatnia, hogy „vezető szerepet tölt be, s minden képességünk megvan ehhez.” -tette hozzá az EKB elnöke. Lagarde múlt csütörtökön felszólalt a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) egyik panelbeszélgetésén, hogy az eurózóna inflációja még mindig túl magas, annak ellenére, hogy a legfrissebb jelentések (köztük a decemberi eurózóna inflációjáról szóló jelentés is) havi szinten már csökkenést mutatnak. Az Európai Központi Bank „készen áll minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy az infláció minél hamarabb visszatérjen a 2 százalékos célhoz” – ígérte Lagarde.

Az euróövezet gazdasági helyzetével kapcsolatban Lagarade kiemelte, hogy az elmúlt időszakban „sokkal pozitívabbá váltak a hírek, a recessziós várakozások már csak a 2022 negyedik negyedévére és a 2023 első negyedévére korlátozódtak. Az EKB elnöke hozzátette, hogy a 2023-ra vonatkozó 0.5 százalékos növekedési előrejelzések „nem briliánsak, de jobbak, mint amitől tartottunk.”

Forrás