2024 július 21

Javult kissé a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben. De még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.

Az euróövezet gazdasági hangulatmutatója (Economic Sentiment Indicator, ESI) novemberben 93,8 pontra emelkedett. Az előző havi felülvizsgált 93,5 pontról, kissé nagyobb mértékben a piac által várt 93,7 pontnál. Az EU 27 tagjára vonatkozóan az ESI 0,5 ponttal javult 93,7 pontra. Bár a mutató legutóbbi értéke a gazdasági hangulat fokozatos javulását tükrözi a tömbön belül, továbbra is arra utal, hogy mind a vállalkozások, mind a fogyasztók kissé pesszimisták. Főként az emelkedő hitelköltségek és a tartós inflációs nyomás hatása miatt. A szolgáltatói szektor hangulatindexe 4,9 pontra javult az októberi 4,6 pontról. A fogyasztói hangulat pedig mínusz 16,9 pontra mínusz 17,8 pontról. A kiskereskedelmi ágazatban mínusz 7,0 pontra javult a hangulati mutató mínusz 7,4-ről, az építőiparban pedig mínusz 4,8 pontra mínusz 5,5-ről. A feldolgozóiparban viszont romlott. Mínusz 9,5 pontra ment le mínusz 9,2 pontról a várt javulás, mínusz 8,9 pont helyett – ismertette a távirati iroda.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül az ESI Hollandiában 2,9 ponttal, Franciaországban pedig 2,0 ponttal javult, míg Spanyolországban 1,5 ponttal romlott, Németországban pedig 0,5 ponttal, Olaszországban 0,3 ponttal csökkent. A foglalkoztatási várakozások mutatója (Employment Expectations Indicator, EEI) a gazdasági hangulati mutatóval szemben mindkét régióban mérsékelten csökkent: az EU-ban 0,5 ponttal 101,8 pontra, az euróövezetben 0,7 ponttal 102,1 pontra. Az ESI-vel ellentétben az EEI továbbra is kissé a hosszú távú átlaga felett teljesít.