2024 június 24

„Az infláció visszatér 2 százalékra az eurózónában”

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke pénteken arról beszélt, hogy az „euróövezet inflációja vissza fog térni a 2 százalékos szintre.”

Az Európai Központi Bank elnöke pénteken az eurózóna inflációjáról beszélt. Lagarde ragaszkodott azon korábbi állításához, hogy az euróövezet inflációja vissza fog térni a 2 százalékra kitűzött célhoz. Azt mondta, hogy „ez minden bizonnyal megtörténik.” Lagarde megismételte, hogy az Európai Központi Bank „kész többet tenni, ha szükséges” az infláció visszaszorításának érdekében.

Lagarde szerint a korábbi kamatemeléseknek még mindig van „politikai késedelme”, ami még nem befolyásolta az inflációt, de jó eséllyel fogja. Az Európai Központi Bank legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy néhány tisztviselő már szeptemberben is a kamatemelések szüneteltetése mellett érvelt. Ekkor az EKB Kormányzótanácsa végül 25 bázispontos kamatemelés mellett döntött.

Pénteken vegyesen mozogtak a piacok, az európai börzék jellemzően lefelé tartottak. A DAX, a CAC 40 és az FTSE 100 index is negatív tartományba zárta a hét utolsó kereskedési napját. A makrogazdasági mutatók mellett a befektetők a világban zajló eseményekre is kiemelten figyelnek, a háborús helyzetek alakulása kulcskérdés.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com