2024 február 27

Naná, hogy – Derűs a hangulat a Novartis-nál

A Novartis (NOVN.S) 2027-ig évi 5%-ra emelte növekedési célját, arra hivatkozva, hogy a generikus gyógyszerek üzletágának leválasztása után az innovatív gyógyszerek iránti kereslet megnövekedett.

A deviza árfolyam mozgását befolyásoló tényezőket kizáró középtávú célt elsősorban hat gyógyszer vezérli, élén a Kisqalival – közölte a svájci gyógyszergyártó. Az emlőrák elleni gyógyszerről idén egy tanulmányban kimutatták, hogy szélesebb betegcsoporton képes segíteni a tervezettnél. Ez Vas Narasimhan vezérigazgató számára jelentős győzelmet jelentett, és a Novartis elmondta, hogy 4 milliárd dolláros éves csúcsértékesítési potenciált lát a gyógyszerben. A csoport értékesítési előrejelze a korábbi, 2027-ig tartó 4%-os bevételnövekedési célról 5%-ra emelkedett. Ezt a növekedést a Pluvicto, prosztatarák elleni precíziós sugárterápia és a Kesimpta, a szklerózis multiplex (MS) öngyógyító injekció iránti kereslet is alátámasztja. A múlt hónapban a bázeli székhelyű gyógyszergyártó kivált a Sandoz generikus gyógyszerekkel foglalkozó, tőzsdére bevezetett üzletágából – szögezi le a Reuters hírügynökség.

A vállalat a költségcsökkentésekre és az MS-gyógyszer előre jelzettnél magasabb áraira hivatkozva harmadszor is megemelte 2023-as eredményprognózisát. A Novartis bízik a 2027 utáni forgalomnövekedésben. Remélve, hogy a ritka vesebetegségek ellen kipróbált iptacopan gyógyszerjelölt évi több mint 3 milliárd dolláros csúcsértékesítést fog eredményezni. A Novartis ugyanilyen értékesítési potenciált tulajdonított a remibrutinibnek, amelyet számos autoimmun betegség ellen tesztelnek. A csoport részvényei 0,4%-kal emelkedtek, mivel a hosszú távú növekedési kilátásokkal kapcsolatos szkepticizmus uralkodott. „Úgy véljük, hogy a befektetők óvatosak maradnak. A 2027 utáni növekedéssel kapcsolatban, amíg a következő években meg nem valósul a fejlesztési folyamat” – mondták a JP Morgan elemzői. A Novartis 2027-re legalább 40%-os alapvető működési eredményhányadot céloz meg, ami emelkedett a tavalyi 35%-ról.