Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

A vártnál magasabb bevétellel zárta a negyedévet a Novartis gyógyszeripari vállalat

A vártnál magasabb bevétellel zárta a második negyedévet a svájci Novartis gyógyszeripari vállalat.

A cég kedden közzétett jelentésében azt közölte, hogy második negyedéves bevétele 7 százalékkal, 13,62 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakában jegyzett 12,78 milliárd dollárról. Az elemzők előzetesen alacsonyabb, 13,2 milliárd dolláros bevételre számítottak. A vártnál magasabb bevételhez hozzájárult a tartósan fennálló szívelégtelenség egyik fajtájának kezelésére szolgáló Entresto eladásainak vártnál kedvezőbb alakulása, emellett a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazott Kesimpta injekció eladásai is felülmúlták a várakozásokat.

A vállalat második negyedéves adózott eredménye éves összehasonlításban 37 százalékkal 2,317 milliárd dollárra, részvényenként 1,11 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 1,695 milliárd dollárról, részvényenként 0,77 dollárról. A korrigált működési eredmény 9 százalékkal 4,67 milliárd dollárra nőtt, felülmúlva a 4,3 milliárd dolláros előzetes elemzői konszenzust. A Novartis keddi jelentésében azt is közölte, hogy várhatóan az idei negyedik negyedév elején lezajlik a Novartishoz tartozó Sandoz generikus gyógyszergyártó leányvállalat leválasztása. Az igazgatóság egyhangúlag támogatta a Sandoz javasolt leválasztását, a részvényesek rendkívüli közgyűlésen szavaznak róla szeptember közepén. A Sandozt a tervek szerint a SIX Swiss Exchange tőzsdére vezetik, emellett az Egyesült Államokban letéti jegyeket bocsátana ki.

A svájci gyógyszergyártó közleménye szerint a működési bevételek kétszámjegyű százalékos bővülését várja 2023-ban a korábban előrejelzett magas egyszámjegyű növekedést felfelé módosítva. A Novartis beszámolója szerint a 2021 decemberében bejelentett 15 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási program júniusban befejeződött, a vállalat újabb 15 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programja 2025 végéig szól. A Novartis részvénye mintegy 3,4 százalékos pluszban, 87,80 svájci frankon állt kedden 13 óra körül a zürichi tőzsdén. Május elején jelentették be, hogy a Novartis új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre Budapesten, innen fogja koordinálni a dél-európai és az afrikai kutatási projektjeit. A projekttel 25 százalékkal bővül a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó dolgozók létszáma.

Borítókép forrása: Shutterstock