2024 április 24

Ukrajna – európai katonák mehetnek a háborúba?

Ukrajna súlyos válságba került, miután az oroszok számára nyilvánvalóvá vált Zelenszkij féltve őrzött, bizalmas információja: az ukrán csapatok rendkívül súlyos lőszerhiánnyal küzdenek. A győzelemre éhes orosz erők – érzékelve Ukrajna lőszerhiányát – Avgyijivka elfoglalását követően több fronton is támadásba lendültek. Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt elismerte, hogy az orosz csapatok jelenleg a frontvonal egészén átvették a kezdeményezést. Az ISW arról is beszámolt, hogy ebben a helyzetben mivel lehet megzavarni az orosz csapatokat, de vajon teljesíthető a terv lőszerek hiányában is? Közben Emmanuel Macron francia elnök meglepő kijelentése hatalmas port kavart az európai porondon, tényleg európai katonák mehetnek Ukrajnába?

Ukrajna – Megindulhatnak a NATO-csapatok?

A front elmozdult, és sürgős döntéseket kell hoznia Európának az oroszok nagy áttörése után. Volt már szó arról, hogy az Európai Unió 1,5 milliárd dollárnyi rendkívüli forrást készül megmozgatni, de arról is, hogy az év végére 1 millió 155 ezer lőszert biztosítanak Ukrajnának. Az akadozó amerikai segélycsomag hiányában most Európán a nyomás, hogy segítsen az ukrán csapatoknak. Az Európai Unió tehát továbbra is támogatja Ukrajnát, kedden azonban Emmanuel Macron államfő heves vitát kiváltó bejelentést tett.

Elmondása szerint nem kizárt, hogy nyugati alakulatok jelenjenek meg a háború sújtotta országban. Azonban mielőtt még bárki is a „a hadviselés küszöbének” átlépése miatt aggódna a francia külügyminiszter pontosította Macron kijelentését. Példaként olyan műveleteket említett, mint például az aknamentesítés, a kibertér védelme vagy fegyverek előállítása. Ezek közül néhány akció megkövetelné a NATO-csapatoktól az ukrán területen való jelenlétet. Ezzel viszont nem lépnék át a hadviselés küszöbét. Hosszú hónapok óta fenyegető veszélyként hangsúlyozzák Ukrajna helyzetét. Az ISW szerint egy kisebb ellentámadással tudnák visszavenni az oroszoktól a kezdeményezést. Putyin csapatai azonban teljes gőzzel támadnak a frontvonal egészén. Nagyon nehéz idők várnak a lőszerhiányban szenvedő ukrán csapatokra.

Címlapkép forrása: Shutterstock