Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Gáz – itt az új kihívás, de nem kell pánikolni!

Az elmúlt 8 hónapban szinte a rekordértékek tizedére szorítottuk vissza az gáz árfolyamát. Egyre szebb képet fest az európai referenciaérték, a Dutch TTF árfolyama, amely mostanra már 35 euró alatt jár. Pár hónappal ezelőtt még kérdéses volt az unió léte a téli időszak előtt. A környezet és az országok összefogása átsegített minket a legnehezebb időszakon. Az európai gázpiacokon az uralmat az LNG vette át, és a rugalmasság szinte teljes forrásává vált. Most azonban a következő kihívásra kell koncentrálni, közeleg az újabb téli időszak.

(www.shutterstock.com)

Nincs helye aggodalomnak, de azért legyünk résen!

A brit és a holland nagykereskedelmi gázárak csütörtökön stagnáltak, mivel a gáztárolók kielégítő szintje és a cseppfolyósított földgáz erős áramlása enyhítette az aggodalmakat, amelyeket a Norvégiában és Dániában előforduló számos kiesés okozott. Egy európai gázkereskedő elmondta, hogy a karbantartás okozta kiesések néhány vevőt arra késztett, hogy késleltesse a tárolók töltését, de a töltöttség magas szintjének köszönhetően ez a kiesés nem befolyásolta az árakat. Dániában a Nybro karbantartása öt napig tart, és egészen május 13-ig leállította a Balti-gázvezetéken keresztüli behozatalt. Hacsak nem lesz meghosszabbítva a karbantartás, a történteknek nem szabadna nagyobb zavart okozni a gáz árfolyamában. Ezen felül a norvégiai Karsto gázfeldolgozó üzem karbantartása május 14 -ig is eltart majd. Jó hír azonban, hogy Európa gáztárolói a Gas Infrastructure Europe adatai szerint 62,3 százalékig vannak feltöltve, és az LNG-ellátás folyamatosan áramlása is biztosítva van.

(www.shutterstock.com)

Kína még okozhat meglepetést a gáz piacán

Az Európai Unió nem fogott fegyvert Oroszország ellen miután Putyin megtámadta Ukrajnát. Ez helyett az orosz gazdaságot támadta szankciókkal. Talán a legtöbb vitát Európában a gázcsapok elzárásának terve okozta. Európa szerette volna megtörni Putyin hatalmát azzal, hogy elveszi legnagyobb fegyverét az energiabefolyást. Ehhez azonban el kellett törölni a régóta fennálló forgatókönyvet, melyben a viszonylag olcsó orosz gáz elégíti ki Európa gázigényének nagy részét. Rengeteg problémával és hatalmas költségekkel járt a terv megvalósítása, azonban az országok összefogásának köszönhetően kritikus lépéseket tett meg Európa. A mostani téli időszak előtt még van egy nagy akadály. Ha az LNG iránti kereslet Ázsiában, különösen Kínában újból felpattan, akkor Európának ki kell nyitni a pénztárcáját, hogy versenybe szállhasson a szabad kapacitásokért.

Forrás: nasdaq.com

Címlapkép: Shutterstock