2024 május 23

Erre várt a világ – mikor indul az ukrán ellentámadás?

Úgy tűnik pontot tehetünk a több hete tartó találgatások végére, ugyanis a napokban megindulhat az ukrán offenzíva. Ezt a kijelentést már többször is hallhattuk, azonban a mostani hír magasabb körökből érkezett. Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára elmondta véleményét a BBC-nek. Szerinte Ukrajna készen áll arra, hogy a napokban elindítsa a régóta várt támadást az orosz erők ellen. Bár Danilov pontos dátumot nem mondott nagyon magabiztosnak tűnt, hogy legfeljebb egy héten belül megindul az ukrán ellentámadás. Még a BBC-vel folytatott nem mindennapi interjúja is Zelenszkij elnök telefonos üzenete miatt szakadt félbe, amelyben találkozóra hívta őt, hogy megvitassák az ellentámadást. Ha igaz, amit az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára mond, akkor viszont komoly eszkalációra lehet számítani az közelgő napokban. Egyes portálok azonban az ukránok rossz helyzetéről számoltak be.

(www.shutterstock.com)

Az ukránok lőszerhiányban szenvednek

Pár napja még olyan hírek láttak napvilágot, hogy az ukránok lőszerhiányban szenvednek, és a csapatok nincsenek felszerelve egy elhúzódó harcra. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke szerint az ukránok úgy állnak, hogy a harcok elhúzódása esetén az ország sikere teljes mértékben a többi nemzet fegyveres támogatásától függ majd.

Az oroszok a hónapokon át tartó heves harcok után elfoglalták Bahmut városát. Az ukránok azt állítják a csapataik továbbra is vonulnak előre a külvárosban. Zelenszkij elnök tudja, hogy országának további támogatásra van szüksége, ezért fáradhatatlanul próbál minél több segítséget kicsikarni a nyugati nagyhatalmakból.

Budanov a csúcstalálkozó előtt jelezte, hogy szorosan figyelni fogja, hogy milyen messzire megy el az Egyesült Államok és Európa annak biztosítása érdekében, hogy fenntartsák Ukrajna esélyeit. A Bahmut városáért folytatott kilenc hónapos csata helyét – amely rengeteg áldozatot követelt – most egy sokkal nagyobb akció veheti át. Az ellentámadás tervezése már hónapokkal ezelőtt megindult, hiszen a lehető legtöbb időt szerették volna hagyni a csapatok kiképzésére és a katonai felszerelések fogadására a nyugati szövetségesektől. Ukrajna sorsa forog kockán, hiszen a kijevi kormánynak meg kell mutatnia az ukrán népnek és a nyugati szövetségeseknek, hogy képes áttörni az orosz vonalakat, és vissza tudják szerezni az elvesztett területek egy részét.

Forrás: bbc.com; mandiner.hu; nhk.or.jp

Címlapkép: Shutterstock