2024 május 23

Bezzeg a románok favorizálják a napelemet

Hatalmas az érdeklődés Romániában a környezetvédelmi minisztérium régiónként meghirdetett újabb napelemprogramja iránt, amelyet pénteken indítottak el. Az idei Zöld Ház program regionális támogatási kerete Bukarestben és (a fővárost övező) Ilfov megyében tíz percnél rövidebb idő alatt elfogyott. Ezt közölte közösségi oldalán Tánczos Barna tárcavezető.

Kilenc perc alatt fogyott el

„Bár idén rekord költségvetést biztosítunk a programra, az első régióban alig 9 perc alatt fogyott el a keret. Ez ismét megerősíti, hogy óriási az igény a zöld energiára és a villanyszámlák csökkentésére„. Ezt írta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztségviselője. A román fővárosban és környékén 4993 családi ház tulajdonosának sikerült az indulás utáni első percekben feliratkoznia a támogatásra. Szerdán délelőtt 10 órakor nyitják meg a környezetvédelmi alap honlapján (afm.ro) a jelentkezést a – Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben és Fehér megyét magába foglaló – Központi Fejlesztési Régió lakosai számára. „Az erdélyi megyékben élőknek van még néhány napjuk a felkészülésre. Tudjuk, hogy óriási az igény a támogatásra, és a pályázati keret minden bizonnyal nem lesz elegendő mindenkinek.

Ha kimerül a régióra szánt keret, a pályázati rendszer leáll, tehát a pályázat benyújtásának sorrendje lesz a döntő. Így arra buzdítok mindenkit, hogy az ismertető alapján készítse elő a szükséges dokumentumokat, felkészülve várja a régiójának megfelelő indulási időpontot. És töltse fel a dokumentumokat” – idézte az RMDSZ hírlevele Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert. A tárcavezető hangsúlyozta: minden eddiginél nagyobb – 1,75 milliárd lejes – költségvetést biztosítanak a napelemprogramra. Az RMDSZ kiemelt prioritása, hogy támogassa a családokat az energiaszámlák csökkentésében. A pályázati keretből 87 ezer házra kerülhet napelem – ismertette a távirati iroda.

Kétezer lejes önrészt kell hozzátenniük

A program résztvevői 20 ezer lejes (1,5 millió forint) támogatást kapnak ahhoz, hogy házukra napelemrendszert szereljenek. Ehhez legalább 2000 lejes önrészt kell hozzátenniük. A Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyét magába foglaló Északnyugati Fejlesztési Régió június 6-8. között, a Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyéből álló Nyugati Fejlesztési Régió június 22-23-án kerül sorra.