2024 július 25

Alaposan ráhajtott a román gazdaság

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 6,2 százalékos volt a növekedés.

A második negyedévben a román bruttó hazai termék 1,8 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest. Éves összevetésben 13 százalékkal volt nagyobb a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiigazított érték szerint a bővülés 13,6 százalék volt.

A statisztikai intézet módosította az első negyedévre vonatkozó adatokat, így a január és március közötti időszakban a román GDP kiigazított értéke 2,5 százalékkal nőtt – a legutóbb közölt 2,9 százalék helyett – a tavalyi negyedik negyedévhez képest. A statisztikai intézet megerősítette, hogy a román GDP 0,2 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, ugyanakkor a kiigazított érték szerint is 0,4 százalékkal csökkent a legutóbb jelentett 0,1 százalékos növekedéssel szemben -közölt a távirati iroda.

A román kormány gazdasági előrejelzési bizottsága 5 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, ugyanakkor az Európai Bizottság a júliusban közölt nyári időközi prognózisa 7,4 százalékos román GDP-bővülést vetített előre, a legnagyobbat az Európai Unióban.