Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

A vártnál kevésbé spájzolnak a németek

Emelkedett, de a vártnál jóval kisebb mértékben, a kiskereskedelmi forgalom Németországban augusztusban, alátámasztva azokat a véleményeket, hogy a háztartások fogyasztása kevésbé támogatja a gazdaság növekedését, mint ahogyan azt sokan remélték. A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 0,4 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.

Elemzők 1,9 százalékos emelkedésre számítottak a júliusban mért 0,4 százalékos bővülés után. Havi összevetésben az árhatások kiszűrésével, 1,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Elemzők 1,5 százalékos növekedést vártak a júliusi 4,5 százalékos zuhanás után. Az élelmiszerek, üdítőitalok és dohányáruk forgalma havi összevetésben reálértéken 3,4 százalékkal csökkent és 5,0 százalékkal maradt el a járvány kirobbanása előtti hónap, a 2020. februári szinttől. Ugyanakkor az élelmiszereket nem számítva reálértéken 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a 2020. februári szintet pedig 12,2 százalékkal haladta meg.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában január-augusztusban reálértéken 1,5 százalékkal, nominális értéken pedig 3,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi azonos időszakához képest. A német gazdaság a második negyedévben visszatért a növekedés útjára de más euróövezeti országokhoz képest kevésbé volt erőteljes a felpattanás, mivel a szűk ellátási keresztmetszetek lassították az ipari termelést. A nyersanyagok és félkész termékek beszállításában kialakult problémák a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedésével párosulva óvatosságra intették a vállalatokat.