2024 május 29

Elszabadult a román infláció

 Júliusban 4,95 százalékra emelkedett a román éves inflációs ráta a tavalyi hetedik hónaphoz mérten, miután júniusban 3,9 százalékon jegyezték – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A vizsgált időszakban a legnagyobb mértékben a nem élelmiszerek drágultak, amelyek 7,64 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások 2,74 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerek fogyasztói árindexe 2,33 százalékkal emelkedett – adta hírül a távirati iroda.

Decemberhez mérten az infláció júliusban 4,42 százalék volt, júniushoz képest a fogyasztói árak 0,97 százalékkal emelkedtek.

Az elmúlt tizenkét hónapban (2020 augusztusa és 2021 júliusa között) az előző tizenkét hónaphoz mérten (2019 augusztusa és 2020 júliusa között) az átlaginfláció 3,1 százalék volt.

A Román Nemzeti Bank az idén immár harmadszor módosította felfelé az inflációs várakozását, így az idei év végére 5,6 százalékos fogyasztói árindexre számít. A jegybank a jövő évi inflációs előrejelzését is emelte, így a korábban jelzett 3,0 százalék helyett 2022 végére 3,4 százalékos fogyasztói áremelkedést valószínűsít.

Az infláció főleg azért emelkedett a korábban valószínűsítetthez képest nagyobb mértékben, mert az energiaárak is gyorsabban nőttek azt követően, hogy az idén liberalizálták a lakossági fogyasztók számára a villamosenergia és a gáz árát.

A román jegybank egyelőre a történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékon tartja az alapkamatot, erről a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa a múlt hét pénteki monetáris politikai tanácskozásán döntött.