2024 április 14

Befékezett az orosz infláció

Oroszországban lassult a fogyasztói árak emelkedése júliusban havi és éves összevetésben.

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniussal összevetve, amikor 0,7 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Elemzők a havi szintű fogyasztói árak emelkedésének kisebb lassulására, 0,4 százalékra számítottak.

Éves összevetésben 6,45 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliusban a júniusi 6,5 százalék után. Szakértők nagyobb, 6,6 százalékos növekedésre számítottak a múlt hónapra.

Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal csökkent, a nem élelmiszeripari termékeké 0,77 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,88 százalékkal emelkedett júniussal összevetve.

Az orosz jegybank monetáris bizottsága legutóbbi, július 23-i ülésén 2014 óta a legnagyobb mértékben, 100 bázisponttal, 6,50 százalékra növelte az alapkamatot a magas infláció megfékezése céljából, és jelezte, hogy „szükség esetén” további emelésekre lehet számítani.

A jegybank most azzal számol, hogy jövőre 4-4,5 százalékra lassul az infláció az idei év végi 5,7-6,2 százalékról. A jegybanki inflációs cél 4 százalék.