2024 április 22

Ellenezte Putyint – 25 évet kapott

A Kreml szókimondó kritikusát, Vlagyimir Kara-Murzát hétfőn 25 év börtönre ítélte egy moszkvai bíróság. Ez a legsúlyosabb ítélet azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. A bűnei (melyeket tagadott) hazaárulás, illetve különféle bűncselekmények.

Lejáratás, hazaárulás, nem túl kreatív

A 41 éves Kara-Murza, háromgyermekes családapa, orosz és brit útlevéllel is rendelkező ellenzéki politikus. Évekig emelt szót Vlagyimir Putyin elnök ellen, valamint lobbizott a nyugati kormányoknál, hogy Oroszország és egyes oroszok ellen szankciókat vezessenek be az emberi jogok állítólagos megsértése miatt.

Az állami ügyészek, akik 25 éves börtönbüntetést kértek, többek között hazaárulással, valamint az orosz hadsereg lejáratásával vádolták, miután „tudatosan hamis információkat” terjesztett az ukrajnai „különleges katonai műveletnek” nevezett moszkvai magatartásról.

A CNN-nek néhány órával letartóztatása előtt adott interjújában Kara-Murza, akinek a családja Washingtonban él, azt állította, hogy Oroszországot „gyilkosok rendszere” irányítja. Az Egyesült Államokban és Európában tartott beszédeiben azzal vádolta Oroszországot, hogy Ukrajnában civileket bombázott, amit Moszkva határozottan elutasított.

Elismerés?

Miután megtudta, hogy a következő 25 évet egy szigorúan őrzött büntetőtelepen kell töltenie, Kara-Murza, aki nyugodtan hallgatta az eljárást egy üvegkalitkában, azt mondta: „Oroszország szabad lesz”, ami egy jól ismert ellenzéki szlogen.

Mosolygott is, és – egyik ügyvédje, Maria Eismont szerint – azt mondta, hogy a szigorú ítéletet ellenzéki politikusként végzett eredményes munkája elismeréseként értékeli.

„Amikor meghallotta, hogy 25 évet kapott, azt mondta: „Az önbecsülésem felment, megértettem, hogy mindent jól csináltam. Ez a legmagasabb pontszám, amit kaphattam volna azért, amit tettem, amiben állampolgárként és hazafiként hittem” – mondta.

Kara-Murza a múlt héten a bíróság előtt elmondott utolsó beszédében a zárt ajtók mögött zajló tárgyalását a 30-as évekbeli Joszif Sztálin kirakatpereihez hasonlította. Elutasította, hogy felmentését kérje a bíróságtól, és azt mondta, büszke mindarra, amit mondott.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock