2024 május 26

Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni

Bezárja egyik erdélyi gyárát a kábelgyártó Leoni a „drasztikusan csökkenő megrendelések” miatt – írta a vállalat közlését idézve az economedia.ro.

A marosludasi üzemben körülbelül 200 fő dolgozik. A gyárbezárás hírére az alkalmazottak kedden spontán tiltakozó akcióba kezdtek, annak ellenére, hogy a cégvezetés felajánlotta, tovább dolgozhatnak a vállalat aradi vagy besztercei üzemeiben. A cég közlése szerint a Leoni a megrendelése „drasztikusan csökkenése” miatt döntött a marosludasi üzem bezárásáról. „Az autógyártók kénytelenek átállni a benzines és gázolajos motorokról az elektromos és hibrid motorokra, azonban az elektromos autók után járó szubvenció valamennyi európai országban csökkent, ami nem segíti elő az eladásokat” – idézi az economedia.ro Andrei Rusut, a cég kommunikációs felelősét. 

Az 1917-ben alapított német Leoni a világ egyik vezető kábelgyártója. A cégcsoport 2000 óta van jelen Romániában. A Leoni Wiring Systems Romania 2023 júniusában nyitotta meg a tizedik romániai üzemét a Bihar megyei Belényesben. Ezekben, valamint a Kolozsváron működő, az egész cégcsoport számára humán erőforrással kapcsolatos szolgáltatásokat végző Shared Service Center Leoni központban mintegy 12 ezer fő dolgozik. A vállalat 23 500 féle terméket gyárt Romániában – ismertette a távirati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock