Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Zuhant a BioNTech első negyedéves bevétele és nyeresége

Meredeken visszaesett a német BioNTech bevétele és nyeresége az első negyedévben a COVID-19 elleni vakcina iránti kereslet visszaesésének következtében; a cég amerikai partnere, a Pfizer a múlt hét elején szintén jelentősen csökkenő negyedéves bevételről számolt be.

A mainzi székhelyű társaság hétfőn megjelent negyedéves jelentése szerint a március végén zárult három hónapra 502,2 millió euró nyereség mellett 1,277 milliárd euró árbevételt realizált, míg az előző év azonos időszakában 6,375 milliárd euró árbevétel mellett 3,698 milliárd euró nettó nyereséget ért el. A német biotechnológiai kutatóvállalat a Pfizer amerikai gyógyszeripari céggel közösen 2020 végére az Európai Unióban elsőként fejlesztette ki az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (COVID-19) elleni védőoltást, és kapott engedélyt a forgalmazására. A társaság pénzügyi teljesítménye az első negyedévben a menedzsment elvárásainak megfelelően alakult – közölte Jens Holstein, a BioNTech pénzügyi igazgatója. A BioNTech 2023-at az átmenet évének tekinti, amikor a koronavírus által meghatározott üzleti modellről átállnak. A cég fókuszában most az új termékek fejlesztése áll, különösen a rákkezelés területére koncentrálva. A BioNTech megerősítette a COVID-19 elleni vakcinából származó bevételekre vonatkozó idei kilátásait, miszerint 2023-ra 5 milliárd eurót várnak a 2022-ben elért 17,2 milliárd euró után.

Azt is megrősítették, hogy a vállalat kutatási és fejlesztési kerete 2,4 és 2,6 milliárd euró között lesz idén a tavalyi 1,54 milliárd euró után. Április elején közölte a brit kormány, hogy júniustól krónikus egészségi problémákkal küzdő csecsemők és kisgyerekek is megkaphatják a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények elleni oltást Angliában. A döntés értelmében a hat hónap és négy év közötti korcsoport különösen veszélyeztetett tagjaira terjesztik ki az oltási kampányt, ők a Pfizer-BioNTech védőoltásból kaphatnak két dózist júniustól. Január elején az Egyesült Királyság kormánya bejelentette partneri együttműködését a BioNTech céggel a rák és más betegségek elleni potenciális vakcinák tesztelésére. A BioNTech tavaly decemberben jelentette be, hogy megkezdte az RNS-alapú, malária ellen kifejlesztett kísérleti vakcinájának tesztelését embereken 60 önkéntes bevonásával az Egyesült Államokban. A Nasdaq technológiai részvényeket tömörítő tőzsdén jegyzett BioNTech részvénye hétfőn a nyitás előtti kereskedésben a nyitás előtt egy órával mintegy 5 százalékos pluszban állt. A részvény árfolyama az elmúlt 6 hónapban több mint 32 százalékkal esett.