2024 július 14

Újabb árcsökkentés – szakad a Tesla

2 hónapja nem látott mélységekbe süllyedt a Tesla árfolyama hétfőn, miután az elektromos autógyártó tovább csökkentette egyes modellek listaárát Kínában.

A Tesla részvények esésbe kapcsoltak már a hétfői pre-marketben, miután az elektromos autógyártó bejelentette, hogy tovább csökkentette a Model Y Long Range és Performance kiviteleinek listaárát Kínában. A részvény árfolyama 2 hónapos mélypontra süllyedt.

Médiajelentések szerint a Tesla mindkét modell listaárát 14 ezer jüannal csökkentette, ez durván 2000 dolláros árengedményt jelent a Model Y Long Range és Performance típusok esetében. Az újabb árcsökkentést követően a Model Y Long Range listaára 4.5 százalékkal csökkent, 299.900 jüanra. A Model Y Performance 349.900 dollár jüantól vihető haza Kínában, ez azt jelenti, hogy 3.8 százalékkal csökkent a kezdő ára.

A Tesla Inc. részvényei hétfőn meredek esésbe kapcsoltak az árcsökkentésről szóló hírek hatására. A részvény június eleje óta nem látott szintekre húzódott vissza. Jelenleg 238 dollár körül jár a Tesla jegyzése, ez a tegnapi záróérékhez képest durván 2 százalékos mínuszt jelent.

Idén brutálisan nagyot ment a papír, még mindig több mint 93 százalékos pluszban van az elektromos autógyártó. Az elmúlt 1 év alatt azonban 20.5 százalékot zuhant az árfolyam.

A Tesla már az év elején elkezdte a modellek listaárainak csökkentését világszerte. Az eladások alaposan felpörögtek Európában, miután az amerikai elektromos autógyártó csökkentette a Model Y és a Model 3 listaárait. A 2023 első felében az eladott Tesla Model Y autók száma 126 565 darabra emelkedett Európában, ami 204 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Tesla

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com