2024 április 14

Továbbra sem apadt az infláció az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban júliusban az előző havi 13 éves csúcson állapodott meg az infláció a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján.

Júliusban 5,4 százalékra emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, az előző havi éves áremelkedéssel megegyező mértékben. A piac az infláció némi csökkenését, 5,3 százalékos áremelkedést várt júliusra – adta hírül a távirati iroda.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek júliusban, az előző hónapban pedig 0,9 százalékos volt a havi áremelkedés.

A június-júliusi 5,4 százalékos éves fogyasztói áremelkedés 13 éve a legmagasabb infláció az Egyesült Államokban. A magas áremelkedés egyrészt az alacsony bázisnak, másrészt a válság utáni fellendülés során túlfűtötté váló gazdasági aktivitásnak tulajdonítható.

A legnagyobb inflációs nyomást az energiaárak emelkedése fejtette ki 23,8 százalékos éves emelkedéssel. Az előző havihoz képest 1,6 százalékkal emelkedtek az energiaárak júliusban. Az élelmiszerárak éves bázison 3,4 százalékkal, az előző havihoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek júliusban. A szolgáltatások ára éves bázison 2,9 százalékkal, az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek.